maanantai, 5 toukokuun, 2025

YLE: Entisistä ja tulevista poliiseista suunnitellaan reservijoukkoja poliisille

Toukokuun alussa käynnistyi lainsäädäntöhanke, jonka tavoitteena on luoda poliisille reservi. Tämä valmiusjoukko kutsuttaisiin avuksi vakavissa poikkeustilanteissa, kertoo sisäministeriön poliisiosaston osastopäällikkö Tomi Vuori YLE:lle

– Hankkeella tavoitellaan sitä, että epätavanomaisessa turvallisuustilanteessa poliisilla olisi lisävoimavara saatavilla, jos sen omat resurssit ja muista poliisiyksiköistä saatavat lisäresurssit eivät riitä,  eikä myöskään muiden viranomaisten virka-apu ole riittävä, Vuori kuvaa.

Hän painottaa sanaa ”epätavanomainen turvallisuustilanne”.

Valtiovierailujen ja suurten yleisötapahtumien yhteydessä siirrellään jatkossakin poliisin henkilöstöä alueelta toiselle. Ja Puolustusvoimat tarjoaa virka-apua, jos kyse on esimerkiksi uhasta, jonka torjumiseen poliisin suorituskyky ei riitä.

– Mutta jos on laajakestoisia ja vakavampia poikkeustiloja, ehkä parikin yhtä aikaa, tarvitaan reserviä.

Vuori antaa esimerkin kymmenen vuoden takaa, jolloin Suomeen saapui lyhyessä ajassa tuhansittain pakolaisia.

– Silloin poliisi sai virka-apua Puolustusvoimilta, mutta muun muassa eduskunnan oikeusasiamies totesi, että varusmiehiä ei saa laittaa edes maahantulijoiden kantamuksia kantamaan, hän sanoo.

Vuoren mukaan nämä tarpeen tullen töihin kutsuttavat poliisireserviläiset voivat olla esimerkiksi eläkeläisiä, muihin tehtäviin siirtyneitä ja myös poliisiksi opiskelevia.

– Silloin ilmeni, että [poliisi]hallinnosta poislähteneissä on selkeää lojaalisuutta ja halukkuutta tulla töihin, jos tarvitaan.

Tämä onkin merkittävä ero aiempiin suunnitelmiin. Reservi koostuu poliiseista.

Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Jonne Rinne on tyytyväinen siitä, että reservi koostuu poliisin koulutuksen saaneista ammattilaisista. Se on hänen mukaansa keskeinen onnistumisen edellytys.

Ongelmaksi muodostuu kuitenkin hänen mukaansa reserviläisten ikä. Nykyisin poliisit jäävät eläkkeelle samaan aikaan kuin muutkin valtion työntekijät.

Rinne visioi vaihtoehtoa, jossa poliisien eläkeikä laskettaisiin takaisin 60 ikävuoden paikkeille ja eläkkeelle siirtyvät sitoutuisivat palvelemaan viidestä seitsemään vuotta reservissä.

Kerran tai kaksi vuodessa nämä eläkeläiset komennettaisiin kertauskoulutuksiin. Siellä ammuttaisiin normaalit tasokokeet ja käytäisiin läpi uudistunut lainsäädäntö ja voimankäyttökoulutus.

Osastojohtaja Vuori uskoo, että eläkeläisistä, opiskelijoista ja muualla työskentelevistä löytyy halukas reservi.

– Yllättävän moni poliisikoulutettu on muualla töissä, eivätkä vastikään eläkkeelle jääneetkään ole ikäloppuja. Vaikka kenttäkelpoisuus ei ole enää ihan kympissä, niin ajatuksena on, että he voivat mennä töihin esimerkiksi tutkintaan ja vapauttaa sieltä väkeä ensilinjan tehtäviin, Vuori sanoo YLE:lle.

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT