lauantai, 23 marraskuun, 2024

Yli 150 pidätystä rahamuulioperaatiossa – myös suomalaisia mukana

Keskusrikospoliisi. Europolin yhteistyö Eurojustin, Euroopan pankkiyhdistysten liiton ja 257 eurooppalaisen pankin kanssa johti yhteensä 159 pidätykseen ja 766 niin sanotun rahamuulin tunnistamiseen viime viikon maanantain ja perjantain välillä suoritetussa EMMA3-operaatiossa.

EMMA3-operaatioviikko puuttui rahamuulitoiminnaksi kutsuttuun rahanpesuun. Rahamuuli on henkilö, joka usein huijataan siirtämään laittomasti hankittua rahaa eri maissa sijaitsevien pankkitilien välillä. Siirroista voidaan maksaa palkkio. Vaikka rahamuuli ei olisi suoraan tekemisissä rahojen rikollisen alkuperän, esimerkiksi nettipetosten, huumekaupan tai ihmiskaupan kanssa, varojen siirto on rahanpesuksi laskettavaa toimintaa, joka voi johtaa sakkoihin, vankeusrangaistukseen tai luottotietojen menettämiseen.

Europolin ja Eurojustin operaatioon otti osaa 26 Euroopan maata, Suomi mukaan lukien. Operaatioviikon aikana tunnistettiin yli 1700 rahamuulien tekemää varainsiirtoa, joiden yhteenlasketuksi arvoksi laskettiin 31 miljoonaa euroa. Yli 90 prosenttia siirroista pystyttiin jäljittämään netissä tapahtuneisiin rikoksiin, kuten tietojen kalasteluun, nettihuutokaupoissa tehtyihin huijauksiin, seuranhakupalstojen romanssihuijauksiin ja lomahuijauksiin, joissa kaupattiin olemattomia lomamatkoja.

Suomessa poliisi on tunnistanut 163 lähetystä, joissa suomalainen huijauksen uhri on siirtänyt rahaa ulkomaiselle pankkitilille. Suomalaiset siirsivät varoja ulkomailla toimiville rahamuuleille yhteensä 3,6 miljoonan euron arvosta. Pääosa rahoista siirrettiin Iso-Britanniaan ja Turkkiin rekisteröidyille pankkitileille.

Suomessa rahamuuleiksi epäiltyjen henkilöiden tileille siirrettiin rahaa 266 391 euron arvosta. Tapauksia on tänä vuonna tunnistettu yhteensä 29, ja suurin osa suomalaisille pankkitileille siirretyistä varoista oli peräisin Yhdistyneistä arabiemiirikunnista.

Europol ja Eurojust kampanjoivat tällä viikolla estääkseen ihmisiä joutumasta tahtomattaan mukaan rahamuulitoimintaan. Kampanjaa voi seurata tunnisteella #DontBeaMule.

Miten välttää huijatuksi joutuminen?

Suhtaudu varauksella nettitarjouksiin, sosiaalisessa mediassa tapahtuviin lähestymisiin ihmisiltä, joita et tunne ja lupauksiin helpon rahan tekemisestä.

Jos olet saanut epäilyttäviä sähköpostiviestejä, älä vastaa tai klikkaa viestin linkkejä.

Jos saat työtarjouksen, tarkista yrityksen, erityisesti ulkomailla sijaitsevan, tiedot.

Älä koskaan anna pankkitietojasi tuntemattomille.

Jos uskot olevasi osallisena huijauksessa, ilmoita heti pankkiisi, liiketoimessa käyttämällesi palvelulle ja poliisille.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT