Ruotsi. Noin 80 pommi-iskua on tapahtunut ympäri maata vuonna 2021, marraskuun loppuun mennessä. Tässä on hieman laskua edellisvuodesta, mutta pommi-iskuja tapahtuu yhä enemmän asumiseen kuin liiketoimiin liittyen. Siksi myös yleisön riski joutua kohteeksi on kasvanut, toteaa SVT Nyheter tänään (23.12.) julkaistussa artikkelissaan.
Pohjoismaisiin naapureihin verrattuna Ruotsissa räjähdysten määrä on vuosittain paljon muita suurempi.
Pahin oli vuosi 2019. Tuolloin tapahtui 139 räjähdystä pääasiassa suurkaupungeissa. Vuotta 2019 lukuun ottamatta luku on ollut melko tasaisella tasolla vuodesta 2017 lähtien.
Räjähdyksillä on usein yhteys muuhun ampuma-aseväkivaltaan rikollisessa ympäristössä, sanoo National Bomb Protectionin osastopäällikkö Marie Borgh.
– Jos konfliktitilanne on korkea rikollismaailmassa, niin myös tämäntyyppinen rikollisuus lisääntyy, hän toteaa.
Mutta nykyään myös poliisin tietämys rikollisverkostoista on parantunut, mikä puolestaan voi osaltaan vähentää räjähdyksiä.
Reilu vuosi sitten perustettiin valtakunnallinen pommikeskus, Säpon, puolustusvoimien ja kansallisen pommiryhmän yhteinen verkosto, lisäämään tietämystä ja avustamaan poliisitutkinnoissa alueilla.
– Nykyään näemme selvästi, että pommien rakenteissa on yhtäläisyyksiä, joista voi päätellä, että pommeja rakentavat samat henkilöt. Yksi suurimmista painopisteistämme on yrittää löytää nämä ihmiset ja päästä siten askeleen eteenpäin, Borgh sanoo.
Vuosi on liian lyhyt aika murtaakseen kehityskäyrän. Mutta Marie Borghin mukaan Bomb Center on voinut auttaa yhä useammissa alustavissa tutkimuksissa.
– Vaikutus on kuitenkin ollut se, että yhä useampi on joutunut syytteeseen ja saanut siitä melko isot rangaistukset, hän toteaa.
Marie Borgh toivoo nyt, että lisääntynyt tieto tutkintatyössä ja keskittyminen valmistajiin voivat vähentää pommi-iskujen määrää pitkällä aikavälillä.
– Mutta sen täytyy liittyä myös ampumisten vastaiseen työhön. Se on kokonaiskuva, jonka eteen meidän on työskenneltävä, Borgh sanoo SVT:lle.
Kuva: SVT Nyheter.