tiistai, 26 marraskuun, 2024

Yli 800 rikosilmoitusta valepoliiseista tänä vuonna

Sisä-Suomen poliisille on ilmoitettu tänä vuonna sadasta petoksen yrityksestä, petoksesta taikka törkeästä petoksesta, jossa soittaja on esiintynyt poliisina. Valtakunnallisesti rikosilmoituksia on yli 800. Rikolliset ovat saaneet teoillaan satoja tuhansia euroja. Tekoja tutkitaan myös virkavallan anastuksina.

Valepoliisitoimintaa johtaa poliisin käsityksen mukaan organisoitu rikollisryhmä, jossa eri toimijoille on määritelty omat roolinsa. He tekevät näitä rikoksia järjestäytyneesti ympäri maata ja koko maassa. Järjestelmä rakentuu pääsääntöisesti niin, että tekijä, uhri ja tilinsä rikollisten käyttöön antanut avunantaja voivat toimia eri puolilta maata. Rikoksille on tyypillistä, että ne tehdään puhelimessa ja soitto tulee numerosta, joka ei ole vastaajalle entuudestaan tuttu. Rikolliset voivat soittaa päivän aikana satoja puheluita, joissa he yrittävät saada tietoonsa puhelimeen vastanneen tilinumeron ja verkkopankkitunnukset ja sen jälkeen he yrittävät tyhjentää uhrin tilin mahdollisimman nopeasti.

Petospuhelu noudattaa tiettyä kaavaa, josta on muutamia variaatioita – tavoitteena on aina kiireeseen vedoten saada puhelimeen vastannut kertomaan em. tunnuksensa. Soittaja kertoo esimerkiksi, että

– puhelimeen vastanneen tili on hakkeroitu, ja poliisi yrittää palauttaa rahat tai

– poliisi on saanut tiedon, että tiliä yritetään käyttää väärin, ja poliisi tarvitsee heti verkkopankkitunnukset teon estämiseksi.

Epäillyt tekijät puhuvat suomea erittäin sujuvasti , ja he pystyvät puhelun aikana muuttamaan tarinaansa sen mukaan, mitä puhelimeen vastannut sanoo.

Poliisi ei kuitenkaan koskaan, missään tilanteessa, kysy asiakkaan verkkopankki- tai pankkikorttitunnuksia, koska poliisi ei tee niillä tiedoilla mitään.

Teoista iso osa jää yrityksiksi, ja vain murto-osa onnistuu. Muistutamme, että älä koskaan, missään tilanteessa, luovuta tai kerro verkkopankki- tai pankkikorttitunnuksiasi ulkopuoliselle.

Jos olet juuri erehtynyt antamaan verkkopankkitunnuksesi puhelimitse, älä häpeä asiaa vaan soita välittömästi hätänumeroon 112, jotta poliisi voi ryhtyä asiassa välittömiin toimiin.

Kehotamme omaisia pitämään huolen erityisesti sellaisista läheisistään, jotka eivät välttämättä ymmärrä tämän asian tärkeyttä. Kehotamme myös keskustelemaan, voisiko sellaisissa tapauksissa luopua kokonaan verkkopankkitunnuksista.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT