Länsi-Uusimaa. Niin kutsuttuja toimitusjohtajapetoksia ja niiden yrityksiä tapahtuu edelleen säännöllisesti. Viimeisimmässä tapauksessa Länsi-Uudellamaalla toimivan yrityksen maksuliikenteestä vastaavaa henkilöä erehdytettiin siirtämään ulkomaiselle pankkitilille noin 50 000 euroa. Toinen yli 100 000 euron siirto onnistuttiin pysäyttämään pankkien välisellä kansainvälisellä yhteistyöllä, tiedottaa Länsi-Uudenmaan poliisilaitos.
− Tyypillinen tekotapa näissä rikoksissa on, että rahaliikennettä hoitavalle lähetetään toimitusjohtajan tai muun korkeassa asemassa olevan nimissä kehotus maksaa lasku tai siirtää rahaa. Lähetetyt viestit voivat olla täysin aidon näköisiä ja näyttää siltä, että ne olisi lähetetty yrityksen sisältä, kertoo rikosylikomisario Kari Siivo Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta.
Poliisi kehottaa yrityksiä informoimaan henkilöstöä erilaisista rikoksentekotavoista ja huolehtimaan maksuliikenteen turvatoimista.
Miten suojautua toimitusjohtajahuijaukselta yrityksessä?
- Tiedostakaa riskit, ja kertokaa henkilökunnalle huijauksen mahdollisuudesta.
- Luokaa maksukäytännöt, jossa laskujen oikeellisuus tulee varmistettua. Noudattakaa käytäntöjä.
- Pitäkää laitteistot ja tietoturva ajan tasalla.
- Harkitkaa, mitä tietoa yrityksestä kannattaa jakaa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.
- Jos saat epäilyttävän puhelun, sähköpostin tai maksupyynnön, kysy siitä asiantuntevalta kollegalta tai yrityksen IT-osastolta.
- Ottakaa petostapauksissa aina yhteyttä poliisiin, vaikka välttäisittekin huijauksen.
Miten toimin, jos rahaa on jo ehditty siirtää tai laskuja maksaa?
- Jos olet siirtänyt rahaa ulkomaisille pankkitileille, ota välittömästi yhteyttä omaan pankkiisi, josta maksu on tehty ja kerro asiasta.
- Tee tämän jälkeen rikosilmoitus poliisille. Joskus pankki tarvitsee rikosilmoitusjäljennöksen rahasiirron pysäyttämiseksi.