torstai, 28 maaliskuun, 2024

Aftonbladet: Suomen poliisi pelkää jengirikollisuuden leviävän Ruotsista Suomeen

Ruotsi. Suomalainen poliisi Antti tapaa Aftonbladetin toimittajan ahtaassa kuulusteluhuoneessa Haaparannan poliisin tiloissa. Hän ei halua lehden kirjoittavan artikkeliin oikeaa nimeään. Huumetutkijana ja partiopoliisina nimettömyys on tärkeää.

Antin työhön kuuluu rikosten seuranta rajan molemmin puolin.

Suomalaisena poliisina hän seuraa tiiviisti Ruotsin kehitystä. Ja se, että rikollisjoukot liikkuvat yhä enemmän pohjoiseen, huolestuttaa häntä.

– Meillä on siitä rikollisympäristöstä se mielikuva, että se on hyvin väkivaltaista, Antti sanoo.

Suurin osa Suomen Lappiin virtaavista huumeista tulee Ruotsista. Juuri siksi Antti pitää päivittäin yhteyttä ruotsalaisiin kollegoihinsa.

– Vaihdamme tietoja Ruotsin poliisin kanssa lähes päivittäin. Silloin tarvitsee tehdä harvemmin virallisia pyyntöjä, Antti sanoo.

Rajan yli tulee paljon Ksalol-tabletteja ja paljon Subutexia. Myös amfetamiinia ja kokaiinia alkaa ilmestyä yhä enemmän.

Ksalol on Galenikan anksiolyyttinen tabletti, geneerinen kopio Xanaxista ja erittäin riippuvuutta aiheuttava. Subutex on tarkoitettu käytettäväksi heroiini- tai morfiiniriippuvaisten hoitona, mutta yhdistelmälääkkeenä sillä voi olla voimakkaita vaikutuksia.

Kuva jengirikollisuudesta Suomessa on Antin mukaan hyvin erilainen kuin Ruotsissa.

– Meillä ei ole niin yleistä, että perheet tai lapsuuden ystävät muodostavat järjestäytyneiden ryhmien perustan. Ei ole kiinteää uskollisuutta. Suomessa ollaan yhteistyössä sen kanssa, josta voi sillä hetkellä olla hyötyä. Yhtenä päivänä voidaan olla valmiita ampumaan toisiaan ja seuraavana päivänä olla ystäviä, Antti sanoo Aftonbladetille.

– Minulla on mielikuva, että Suomessa rikolliset ovat usein tavanneet toisensa huumekaupan yhteydessä ja myöhemmin liittyneet siihen itse mukaan.

Suomalaisen huumepoliisin mukaan Suomen poliisi seuraa tarkasti ruotsalaisten verkostojen leviämistä pohjoisessa muun muassa vaihtamalla tietoja sinikeltaisten kollegoidensa kanssa. Suomessa ei ole nähty yhtä väkivaltaista kehitystä kuin Ruotsissa, jossa jengien väliset ammuskelut ovat yleistyneet.

– Mutta väkivaltaa on myös meillä. Räjähteitä rikollisemme valmistavat usein itse, mutta käsikranaatit ja pommit eivät ole niin yleisiä kuin Ruotsissa, Antti sanoo.

Myös tavallisissa kotitalouksissa on Suomessa paljon aseita. Nämä ovat enimmäkseen haulikoita ja tavallisia metsästysaseita.

Erityisesti aseiden osalta maiden välillä on suuri ero. Ruotsissa tuli viime vuoden joulukuussa tiukemmat toimenpiteet tuliaselakiin, jossa erityisen vakavan aserikoksen enimmäisrangaistus nostettiin seitsemään vuoteen vankeutta. Vähimmäisrangaistus vakavasta aserikoksesta on kaksi vuotta vankeutta.

Suomessa lainsäädäntö on paljon lievempää. Aseen laitonta hallussapitoa pidetään Suomessa aserikoksena, josta selviää sakolla. Enintään rangaistus on kaksi vuotta vankeutta, mutta enimmäisrangaistus on epätavallinen.

On selvää, että rikollisesta näkökulmasta on vakavampaa pitää aseita hallussaan Ruotsissa. Jos meillä olisi samanlainen aselaki, niin monissa tapauksissamme tekijä olisi tuomittu vankilaan, Antti sanoo.

Viime kesänä Suomen poliisi onnistui pidättämään useita miehiä, jotka pitivät hallussaan suurta osaa huumekaupasta Pohjois-Suomessa. Hyökkäys saatettiin toteuttaa maailmanlaajuisen poliisioperaation Trojan Shield yhteydessä, joka perustui  FBI:n luomaan Anom-salauspalveluun, jota käytti yli 300 eri rikollisjärjestöä.

Tutkinnassa takavarikoitiin ampuma-aseita, moottorikelkkoja ja kymmeniä tuhansia euroja käteistä. Myös huumeita takavarikoitiin katuarvolla 6-7 miljoonaa euroa, mikä vastaa Suomen poliisin mukaan hieman yli 60-70 miljoonaa kruunua .

Antin mukaan tukahduttamista seurasi muutama kuukausi periaatteessa huumevapaita katuja Pohjois-Suomessa. Mutta pian uudet salakuljetusreitit avautuivat.

Ruotsissa painopiste on pitkään ollut rikollisverkostojen välisissä konflikteissa haavoittuvilla alueilla. Niiden jäsenet ovat yleensä toisen sukupolven maahanmuuttajia, jotka tuovat mukanaan osia klaanirakenteista, mihin kuuluu kunniamurhat ja verikosto.

Kun olet kasvanut Ruotsissa, mutta et ole varsinaisesti astunut sisään ruotsalaiseen yhteiskuntaan, tunnet todennäköisesti syrjäytymistä ja olevasi kaikessa altavastaaja. Se on synnyttänyt provosoivaa käytöstä, testaat rajoja ja joissakin tapauksissa se kasvaa holtittomiksi valtataisteluiksi.

Vastaavaa ilmiötä ei Antin mukaan Suomessa ole vielä koettu.

– Se on selvää, että väkivaltaisia ja rikoksia tekeviä maahanmuuttajia on, mutta meillä ei täällä Pohjois-Suomessa ole samanlaista järjestäytynyttä rikollisuutta maahanmuuttajien keskuudessa. Mutta on se meillä koko ajan mielessä. Tietysti pelkäämme, että sama meno leviää meillekin, Antti sanoo.

Puhutaanko teillä paljon Ruotsin tilanteesta, Aftonbladet kysyy.

– Jatkuvasti, vastaa Antti.

Kuva: Aftonbladet.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT