Helsingin poliisi tiedotti maanantaina laajasta lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosten kokonaisuudesta. Poliisi on saanut muutaman päivän sisällä noin 80 yhteydenottoa asiaan liittyen.
Iso osa on kertonut, että on nähnyt rikoksesta epäillyn miehen aiemmin jossain tai että mies on lähestynyt julkisilla paikoilla, esimerkiksi linja-autossa. Osa taas on kertonut poliisille tähän tapaukseen liittymättömistä epäillyistä seksuaalirikostapauksista, joista jotkut ovat jo rikosoikeudellisesti vanhentuneita.
– Viimeisenä mainitut henkilöt olemme ohjanneet Rikosuhripäivystyksen palveluiden piiriin. Kiitämme kaikista vihjeistä ja yhteydenotoista, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Saara Asmundela Helsingin poliisilaitokselta.
Tiedotteen julkaisemisen jälkeen poliisin tietoon on tullut ainakin viisi uutta asianomistajaa. Uusien ilmoitusten rikosnimikkeitä ovat muun muassa raiskaus, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja pakottaminen seksuaaliseen tekoon.
– On tärkeää, että nämä asiat ovat tulleet poliisin tietoon.
Poliisi pyrkii selvittämään uudetkin rikosepäilyt siten, että syytteen nostamisen määräpäivää ei tarvitse siirtää. Määräpäivä on 11.9.2019.
Poliisille on tullut vihjeitä myös rikoksesta epäillyn henkilöllisyydestä. Rikoksesta epäillyn henkilöllisyys on poliisin tiedossa, ja rikoksesta epäilty on ollut vangittu keväästä saakka.
– Lähinnä sosiaalisessa mediassa on ihmetelty sitä, miksi poliisi ei julkaise rikoksesta epäillyn oikeaa nimeä, vaan pelkästään nimen, jolla hänet on tunnettu. Esitutkintalain mukaan poliisi voi julkaista rikoksesta epäillyn nimen vain jos se on välttämätöntä rikoksen selvittämiseksi. Tässä tapauksessa sille ei ole perusteita. Kaikki tavoittamamme uudet asianomistajat on myös tunteneet epäillyn nimellä ”Eno”. Muistutamme myös, että ”Eno” ei viittaa suomen kielen sukulaissuhteeseen viittaavaan sanaan, vaan on nimi, jolla hänet tunnetaan.
Poliisi muistuttaa, että asiasta käyty keskustelu koskettaa syvästi rikoksen uhreja ja muita vastaavien tekojen kohteeksi joutuneita.
– On ollut ikävä huomata some-keskusteluissa, miten uhreja syyllistetään tapahtuneesta, varsinkin, kun uhrit ovat olleet tapahtumahetkellä lapsia. Seksuaalirikos on aina täysin tekijän, ei koskaan uhrin syytä.
Poliisille on kerrottu, että tiedotusvälineet ovat yrittäneet ottaa yhteyttä mahdollisiin uhreihin.
– Tämä on järkyttänyt sekä mahdollisia uhreja itseään että heidän läheisiään. On selvää, että näin vakava rikoskokonaisuus aiheuttaa huolta ja kiinnostaa ihmisiä, mutta pyydämme, että julkisessa keskustelussa ja yhteydenottoja harkittaessa huomioidaan rikosten uhrit ja muistetaan, että he ovat käyneet läpi erittäin kipeitä asioita, joista toipuminen vie aikaa ja voimavaroja.
Poliisiin voi edelleen olla yhteydessä, mikäli epäilee joutuneensa rikoksen uhriksi tai tietää jotain, joka voisi mahdollisesti olla hyödyksi rikosten selvittämisessä. Kokonaisuuden tutkijat tavoittaa sähköpostitse osoitteesta seksuaalirikokset.helsinki@poliisi.fi.