sunnuntai, 21 huhtikuun, 2024

Ajetaan merkityillä reiteillä moottorikelkoilla, muistuttaa poliisi

Poliisi valvoi maastoliikennettä yhdessä Lapin rajavartioston kanssa Levillä viikolla 10 maanantaista keskiviikkoon.

200 kelkkailijaa puhalsi alkometriin viisarin värähtämättä

Partiot puhallutti noin 200 kelkkailijaa ja pitää erittäin myönteisenä asiana sitä, että alkometri ei värähtänyt kertakaan. Eli poliisi ei tavoittanut yhtään rattijuoppoa liikenteessä kelkkareitillä.

Poliisi muistuttaa pysymään virallisilla reiteillä

Poliisi tavoitti yhden kelkkailijan ajamasta reitin ulkopuolella maastosta ilman maanomistajan lupaa, ja joutui puuttumaan asiaan.

Viralliselta reitiltä ei ole mitään asiaa poistua maastoon, siihen tarvitaan aina maanomistajan lupa, muistuttaa ylikonstaapeli Jorma Lantto. Hän jatkaa poliisin huomanneen jäljet, joiden perusteella kelkkailija oli poistunut reitiltä ja ajanut männyntaimen nurin. Jos poliisi sattuu paikalle tai saa tekijän muutoin selville, kirjoitetaan kuljettajalle teosta sakko ja lisäksi hänelle tulee mahdollinen korvausvaatimus metsänomistajalta.

Osa virallisen kelkkareitin ulkopuolella maastossa olevista kelkan jäljistä voi olla luvallisia, huomauttaa Lantto. Liikkeellä on voinut olla poronhoitotöissä ollut poronhoitaja tai itse metsänomistaja. Heidän jälkeensä jättämät kelkkaurat tai -jäljet eivät tarkoita sitä, että kuka tahansa voi poistua viralliselta kelkkareitiltä ja lähteä seuraamaan näitä jälkiä.

Poliisi joutui puuttumaan maastoliikenteen valvonnassa kelkkojen ylinopeuksiin

Poliisi määräsi kaksi kelkkailijaa väliaikaiseen ajokieltoon kovan ylinopeuden takia. Toisen kelkkailijan epäillään syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Hän ajoi virallisella kelkkareitillä 151 km/h rajoituksen ollessa 60 km/h eli tuplasti yli sallitun nopeuden. Toisen kelkkailijan epäillään syyllistyneen vakavaan piittaamattomuuteen liikenneturvallisuutta kohtaan ajamalla virallisella kelkkareitillä 100 km/h rajoituksen ollessa 60 km/h. Lisäksi poliisi mittasi kelkkareitillä muutaman pienemmän ylinopeuden, joista kuljettajat selvisivät sakoilla.

Poliisi havaitsi kelkkareitin varrella useita kelkan suistumisjälkiä. Kuljettajien tilannenopeus on ollut liian suuri ja he ovat ajautuneet kelkalla ulos reitiltä. Jossain suistumisissa oli ollut onni onnettomuudessa, ettei eteen ollut sattunut mitään esteitä. Oli myös jälkiä siitä, että kelkkailija oli käynyt ”halaamassa lapin ikihonkaa”, joka ei perinteisesti periksi anna.

Kelkkareitit poikkeavat rakenteeltaan oleellisesti maanteistä, koska puut kasvavat heti reitin vieressä. Pienikin poikkeama kelkkareitiltä voi aiheuttaa törmäämisen puuhun toisin kuin maanteillä, joiden lähimaastossa on karsittu puista ja muista esteistä.

Lantto kehottaa pitämään vauhdit kelkkareitillä sallituissa rajoissa. Usein on tarve ajaa sallittua alempaakin nopeutta etenkin kaarteissa ja mäennyppylöissä, missä on näköesteitä.

Poliisi tapasi reiteillä monen tasoisia kuljettajia. Joillakin heistä oli selvästi ensimmäinen kerta kelkan sarvissa ja se näkyi hieman epävarmana ajokäyttäytymisenä. Monella ensikertalaisella ajolinjat ovat hieman laajemmat varsinkin kaarteissa, jolloin kelkka voi olla osittain vastaantulevien puolella.

Kuvat: Poliisi.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT