Ruotsi. Kaksi ihmistä, mies ja nainen, loukkaantuivat perjantaina 19.8. tapahtuneessa ammuskelussa kauppakeskus Emporiassa Malmössä, uutisoivat SVT Nyheter ja Aftonbladet.

Kello 18.30 poliisi vahvisti, että yksi henkilö on pidätetty. SVT:n tietojen mukaan pidätetty henkilö on 15-vuotias.– Tällä hetkellä näemme helikoptereita lentävän ympäriinsä ja poliisiautoja kaikkialla, kaikki on vain kaaosta, jossa ihmiset itkevät ja heitä lohdutetaan, sanoo SVT Nyheterille silminnäkijä.

Alueen Skånen lehdistöpalvelun mukaan naisella on vakavia vammoja. Paikka on eristetty ja paikalla on suuri määrä poliiseja. Paloauto on pysäköity myös sisäänkäynnin eteen ja paikalla on myös useita ambulansseja, kertoo SVT:n paikan päällä oleva toimittaja.

– Kauppakeskuksen sisällä on ammuttu laukauksia. Kaksi ihmistä on loukkaantunut, mies ja nainen, kertoo puoletaan poliisin tiedottaja Evelina Olsson lehdille.

Tapauksen katsotaan liittyvän rikolliseen ympäristöön ja poliisi arvioi, että välitön vaara on ohi. SVT:n tietojen mukaan ammuttu mies on henkilö, jolla on johtava rooli Satudarah Assassins -rikollisjoukossa.

– Kyseessä on yksittäistapaus, joka liittyy rikolliseen ympäristöön, Evelina Olsson sanoo.

Poliisi pyysi yleisöä olemaan menemättä kauppakeskukseen tutkinnan vuoksi. Teknikkojen piti varmistaa jäljet rikospaikalla.

Silminnäkijä oli tulossa kauppakeskukseen, kun hän näki väkijoukon juoksevan häntä kohti. Hän kuvailee näkemäänsä tilannetta kaoottiseksi.

– He huusivat ”siellä ammutaan, se on ammunta”, emmekä ymmärtäneet mitään. Sitten näimme kuinka järkyttyneitä kaikki olivat ja seisoimme nurkassa, hän kertoo.

Mies, joka oli myös matkalla Emporiaan, kertoo pitäneensä tapausta ensin terroritekona. Hänen vaimonsa oli ostoskeskuksessa.

– Hän kuuli paljon laukauksia ja luuli niitä ilmapalloiksi, mutta kun laukauksia kuului vielä enemmän, hän juoksi ulos, kertoo mies.

Monet autolla Emporiaan tulleet eivät saaneet autoaan ulos tiesulkujen takia.

– Tulemme Ystadista ja voimme noutaa auton huomenna. Nyt vietämme yön isän luona, sanoo Malin Weibull SVT:lle.

Malin, hänen kumppaninsa ja heidän yhdeksänvuotias tyttärensä istuivat ravintolassa, kun ihmiset alkoivat juosta.

– Sieltä tuli joukko, joka juoksi, sitten tuli vielä lisää. He olivat kauhuissaan, mitä on tapahtunut. Sitten me lähdimme myös juoksemaan.

Malin Weibull kertoo pelästyneensä perheensä vuoksi.

– Ajattelin, ammutaanko minua nyt selkään? Sitten mietin, mitä sitten tapahtuisi yhdeksänvuotiaalle tyttärellemme. Se oli traumaattinen kokemus, Weibull sanoo.

Tunti hälytyksen jälkeen poliisi otti kiinni epäillyn, jonka Sydsvenskanin tietojen mukaan pitäisi olla alle 18-vuotias. Poliisi ei kuitenkaan sulje pois, sitä mahdollisuutta että mies ei ollut ainoa tekijä.

– Voi olla, että teossa on ollut mukana useita ihmisiä,  poliisialueen lehdistötiedottaja Jimmy Modin sanoo.

Kauppakeskuksessa oli ampumishetkellä paljon ihmisiä. TV-4 Nyheternan mukaan  ihmiset kuulivat kauppakeskuksessa sisällä noin 20 laukausta.

Uutiseen palataan huomenna.

Kuva: SVT Nyheter.

Aiheeseen liittyen