Ruotsi. Tukholmaa ravistelee jatkuva väkivallan aalto. Kauhun ja kärsimyksen lisäksi ammuskelut maksavat veronmaksajille monia miljoonia terveydenhuoltokuluina. Pelkästään Tukholmassa 60 miljoonaa kruunua tähän mennessä kolmen viime vuoden aikana, kirjoittaa SVT Nyheter tänään (21.1.) julkaisemassaan artikkelissa.

– Huolehdimme tulevista potilaista, ja taloudellinen puoli on asia, johon emme puutu, sanoo Karolinskan yliopistollisen sairaalan traumakeskuksen johtaja Gunnar Sandersjöö SVT:lle.Lähes 200 ihmistä ammuttiin ja sai hoitoa Tukholman alueella vuosina 2020 ja 2021. Ensihoito ja myöhempi hoito ovat maksaneet veronmaksajille 60 miljoonaa Ruotsin kruunua SVT Nyheterin näkemän Tukholman alueen karkean arvion mukaan.

Lähes 100 ihmistä hoidettiin vuosittain ampumahaavoista alueen sairaalassa. Pois lukien kuolleet kustannukset olivat noin 300 000 kruunua potilasta kohti.

Tukholman Karolinskan yliopistollisessa sairaalassa ampumisista on tullut osa jokapäiväistä elämää viime vuosina.

– Meillä on ammuskeluja jatkuvasti ja on ollut jo monta vuotta, joten meille se on melkein normaalia, kertoo Tukholman Karolinskan yliopistollisen sairaalan traumakeskuksen johtaja Gunnar Sandersjöö viimeaikaisista väkivallanteoista.

Miljoonakustannukset myös Malmössä ja Göteborgissa

Skånen alue on myös tehnyt karkean arvion hoitokustannuksista Skånen yliopistollisissa sairaaloissa Malmössä ja Lundissa, joissa vuonna 2020 hoidettiin 11 ampumauhria ja vuonna 2021 yhdeksän ammuskelun uhria. Kun alueella käytetään samaa laskentamallia kuin Tukholmassa, lasku on lähes 6 miljoonaa kruunua kahdelta vuodelta.

”Yksityiskohtaiset tiedot potilaskertomuksista”

Göteborgissa sijaitseva Sahlgrenskan sairaala on aiemmin tutkinut kaikkien Göteborgin ammuskelujen terveydenhuoltokustannuksia 1.1.2013–30.6.2014 – ajanjaksona, jolloin kaupunkia ravisteli väkivallan aalto.

Tarkastelujaksolla ammutun 58 henkilön hoito maksoi 6,1 miljoonaa kruunua. Kun kymmentä kuollutta ei oteta huomioon, kustannukset henkilöä kohden olivat 130 000 kruunua. Se sisältää osastohoidon, leikkauksen, tehohoidon ja röntgenkuvaukset. Toisin kuin Tukholman alueen laskelmissa, jälkihoito ei sisältynyt tähän kyselyyn.

– Lähdimme potilastietojen yksityiskohtaisista tiedoista ja siksi tarkastelimme jokaisen tapauksen yksilöllisesti. Suurin osa heistä joutui pitempään hoitoon ensiapuhoidon jälkeen, vaikka useimmat saivat suhteellisen lieviä vammoja, kertoi tutkimuksesta vastaava apulaisprofessori Hans Granhed Göteborgs-Postenille, kertoo SVT.

Aiheeseen liittyen