Ruotsi. Poliisitilastot osoittavat, että ampumistapahtumien osuus tiheästi asutuilla alueilla on kasvanut viimeisten kolmen vuoden aikana, uutisoi STV Nyheter artikkelissaan.
Elokuussa kymmenen ihmistä ammuttiin. Poliisin tilastojen mukaan se on kaikkien aikojen verisin kuukausi tähän mennessä. Vuodesta 2018 lähtien 169 ihmistä on kuollut ampuma-aseväkivallan seurauksena. Samaan aikaan kasvaa riski, että viattomat joutuvat väkivallan kohteeksi.
– Jengien kannalta on tärkeää löytää tavoiteltu kohde mahdollisimman nopeasti. Silloin ei ole väliä missä teko tapahtuu, sanoo kriminologian apulaisprofessori Amir Rostami SVT:lle.
SVT:n kysely osoittaa, että ampumiset julkisilla paikoilla ja tiheästi asutuilla alueilla ovat yleistymässä. 175 tapauksesta vuonna 2018 on tultu 220 ampumiseen vuonna 2020.
Tämän vuoden elokuun loppuun mennessä tiheästi asutulla alueella on tapahtunut 141 ampumista. Tämä edustaa hieman yli 64 prosenttia kaikista tämän vuoden tapauksista ja osoittaa, että osuus on kasvanut noin kymmenen prosenttiyksikköä vuodesta 2018.
Kriminologian dosentti Amir Rostami tutkii järjestäytynyttä rikollisuutta Ruotsissa, eikä ole yllättynyt tämän tapaisen väkivallan lisääntymisestä. Hän sanoo, että ihmisiä, jotka tietävät olevansa uhanalaisia, on vaikea löytää. Siksi jengiä ei pysäytä riski, että kolmannet osapuolet saavat osumia laukauksista.
– Ampuja yrittää yllättää kohteensa silloin kun he eivät ole varuillaan. Kun he istuvat autossa, syövät ravintolassa, tai liikkuvat aukioilla. Tästä syystä niistä tulee julkisia paikkoja, mistä löydät vihollisesi, hän sanoo.
Tukholman ampumistapaukset muodostavat hallitsevan osuuden kasvusta. Siellä ampumisten määrä tiheästi asutuilla alueilla on lähes kaksinkertaistunut vuosina 2019–2020.
Mutta vaikka Tukholman, Västra Götalandin ja Skånen pääkaupunkiseutuja ei oteta huomioon, poliisin tilastot osoittavat, että ampumiset tiheästi asutuilla alueilla lisääntyvät myös muualla maassa. Tämän vuoden elokuun loppuun mennessä tällaisia ampumisia on tapahtunut 42, mikä on enemmän kuin koko edellisen vuoden aikana, jolloin tapahtui 34 ampumista.
Kiinnijäämisriski ampumisten aikana on suhteellisen alhainen. Amir Rostamin mukaan tästä voi seurata, että ihmisten luottamus lakisääteiseen yhteisöön heikentyy ja pelolla kyetään yhä enemmän vaikuttamaan.
– Näen suuren riskin, että ihmiset menettävät luottamuksensa valtion kykyyn ylläpitää järjestystä ja turvallisuutta. Jos sinulta on murhattu naapuri tai tunnet jonkun, joka syyttömänä on joutunut ampujan tulilinjalle, miltä sinusta tuntuisi, Amir Rostami sanoo SVT:lle.
Kuva: SVT Nyheter.