sunnuntai, 21 huhtikuun, 2024

Asetta on säilytettävä lukkojen takana – turvakaappi ei kuitenkaan aina ole välttämätön

Asetta ja patruunoita on lain mukaan säilytettävä niin, etteivät asiattomat pääse niihin käsiksi. Lain noudattaminen jää aseen omistajan vastuulle, sillä poliisi valvoo sitä vain satunnaisesti muiden tehtävien yhteydessä.

Poliisille on aikaisemmin esitetty valtuuksia tehdä tarkastuksia aseluvan haltijoiden koteihin. Toistaiseksi laki ei niitä kuitenkaan salli, kertoo Yle.

Vantaan kouluampuja käytti lähisukulaisensa luvallista käsiasetta. Poliisi selvittää, miten lapsi sai aseen haltuunsa. Asiaa tutkitaan alustavasti epäiltynä ampuma-aserikoksena.

Kun ampuma-aseiden tai patruunoiden säilytykseen liittyviä rikkomuksia paljastuu, yleensä kyse on siitä, että ase tai patruunat eivät ole lukitussa paikassa. Aseen täysin avoin säilytys esimerkiksi hirvensarvissa roikkumassa on nykyään harvinaista.

Aseiden säilytykseen liittyvää lakia on kiristetty useaan otteeseen. Varsinainen turvakaappi ei kuitenkaan ole välttämätön kuin tietyissä tapauksissa.

Turvakaappi tarvitaan, jos aseita on yli viisi tai mukana on erityisen vaarallinen ase. Tällaisiksi niin sanotuiksi erva-aseiksi luetaan muun muassa isolla lippaalla varustetut puoliautomaattiset pistoolit tai kiväärit, joita käytetään esimerkiksi reserviläisammunnassa.

Poliisin mukaan Vantaan Viertolan koulun ampuja käytti revolverimallista asetta. Laki ei vaadi sen säilyttämistä turvakaapissa, kertoo Yle.

Kaikki aseet on kuitenkin säilytettävä lukkojen takana aseen omistajan vakituisessa asunnossa. Lukoksi ei riitä ulko-oven lukko, vaan kyseessä on oltava esimerkiksi lukittava komero.

Lukituksen pitää myös olla sellainen, ettei sitä voi helposti murtaa tavanomaisin kotityökaluin

Ase voidaan säilyttää myös purettuna niin, että sen osaa, esimerkiksi kiväärin lukkoa, säilytetään lukkojen takana. Aikaisemmin riitti, että ase oli purettu ja osat kätketty, mutta lakiin on sittemmin lisätty vaatimus osan säilyttämisestä lukkojen takana.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT