lauantai, 2 joulukuun, 2023

Asukkaat syyttävät laiskoja poliiseja mellakasta ja autopaloista Malmön Rosengårdissa

Ruotsi. Monet asukkaat Rosengårdissa ovat vihaisia ​​autopalojen ja mellakoiden jälkeisenä päivänä. Autoja polttaneiden nuorten lisäksi viha suuntautuu poliiseihin, jotka heidän mielestään tulivat myöhässä paikalle, eivätkä toimineet kyllin jämäkästi, kirjoittaa Aftonbladet.

28-vuotias Hiba Monzer yritti estää autopalot, mutta epäonnistui.

– Koraanin polton jälkeen Tiktokiin alettiin kirjoittaa, että ihmiset kapinoisivat. Klo 19 aikoihin nuoria alkoi kokoontua, mutta en usko, että he tulivat täältä. Aluksi he eivät tehneet mitään, sitten he heittivät raketteja autoihin. Kun poliisi tuli paikalle, he heittivät poliisiautoja kivillä ja polkupyörillä, Hiba kertoo.

Hiba Monzer. Kuva: Aftonbladet.

Hän ja eräs toinen nainen yrittivät puhua kavereille järkeä.

– Melkein jo onnistuin vakuuttamaan osan lopettamaan, mutta sitten tuli kaveri ja sanoi ”älä ole pelkuri, tule takaisin”. Sitten he kääntyivät ympäri ja jatkoivat. Huomasin, etteivät he olleet niin vakuuttuneita tekemisistään. Tuntui vain siltä, ​​että heidän mielestään se oli hauskaa toimintaa, Hiba Monzer sanoo lehdelle.

Hän arvelee, että  vain 7-10 nuorta, naamioitunutta kaveria sytytti autoja tuleen ja heitteli kiviä.

– Olen niin vihainen poliisille. Soitin useita kertoja, kun näin, että kavereita kokoontui paikalle, mutta kesti kauan ennen kuin poliisi saapui. Jos poliisi olisi tullut aikaisemmin, kaverit eivät olisi uskaltaneet sytyttää autotallissa olevia autoja, Roya Malekzada sanoo.

Rosengård on ollut mellakoiden ja autojen polttamisen kohteena monta kertaa vuosien varrella. Mutta Royalle tämä oli ensimmäinen kerta.

– He olivat nuoria miehiä, jotka olivat 15-16-vuotiaita. Olin hyvin huolissani. Luulin, että savu vahingoittaisi lapsiani, ja pelkäsin, että kaverit juoksivat päällemme. Lisäksi luulin, että viereinen huoltoasema räjähtää, koska auto oli sen lähellä tulessa.

Kun poliisi tuli, he olivat liian passiivisia, Roya ajattelee.

– Lopulta paikalle tulleet poliisit vain istuivat autoissaan, he eivät tulleet ulos. Miksi he lähettävät niin heikkoja poliiseja, täytyy olla vahvoja poliiseja, jotka voivat pysäyttää kaikki, Roya sanoo.

Kello kaksi yöllä hän soitti veljelleen, joka tuli ja ajoi hänet ja lapset pois äitinsä ja isänsä luo. Hän ei uskaltanut enää jäädä asuntoon.

– En usko enää poliisiin, he ovat hylänneet meidät, Roya Malekzada sanoo.

Fida Daabas, 53, on asunut Ruotsissa 35 vuotta. Hän pitää Koraania käsissään ja on myös järkyttynyt poliisille:

– Ihmiset eivät tunne oloaan turvalliseksi. Eilen palokunta saapui paikalle vasta, kun kaikki autot olivat syttyneet tuleen. Ja poliisin olisi pitänyt toimia aikaisemmin. Miksi poliisit tulevat ja vain ajavat ympäriinsä autoillaan, eivätkä jalkaudu. Miksi he eivät suojele ihmisiä, hän sanoo.

Fida on vihainen kavereille, jotka polttivat autoja, mutta ennen kaikkea Koraanin polttajalle.

– Ei ole oikein polttaa autoja. Mutta se johtuu siitä, että mies poltti Koraanin, että hänelle annettiin lupa yllyttää ihmisiä, Fida Daabas sanoo.

Mahmood Iskander, 49, on myös järkyttynyt miehistä, jotka sytyttivät autoja. Mutta enimmäkseen Koraanin polttamisista.

– On väärin, että he sytyttivät autoja tuleen. Mutta tulen sytyttävät lapset ajattelevat, että heillä on oikeus tehdä se, koska Koraanin polttaja ahdisteli heidän uskontoaan, hän ahdisteli islamia. Molemmat ajattelevat olleensa oikeassa, mutta itse asiassa molemmat ajattelevat väärin, sanoo Mahmood, jonka mielestä Ruotsin on kiellettävä Koraanin polttaminen.

Maanantaina Mahmood ei lähtenyt töihin maalarina, koska hän nukkui.

– Kaikki savu tuli asuntooni. Minulla oli päänsärkyä, joten en saanut unta ennen kuin puoli kuusi aamulla, Iskander selittää lehdelle.

Yön aikana hän onnistui kuitenkin ajamaan autonsa ulos autotallista ennen kuin se syttyi tuleen.

– Sanoin naapurille, ”siirrä autosi, pian tapahtuu autotallissamme”. Minulla ja muutamalla muulla oli aikaa ajaa automme ulos ennen kuin ne sytyttivät tallin tuleen, Mahmood Iskander kertoo Aftonbladetille.

Kuvat: Aftonbladet.

 

 

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT