lauantai, 22 kesäkuun, 2024

Asuntoihin tunkeutuneita varkaita Itä-Suomessa – poliisi muistuttaa, älä laske tuntemattomia sisälle

Itä-Suomi. Viime viikolla (31) Itä-Suomessa poliisin tietoon tuli kolme tapausta, jossa eri verukkeilla asuntoon tulleet henkilöt olivat anastaneet kohdeasunnoista rahaa tai muuta omaisuutta, kertoo poliisi.

Kaksi tapauksista tapahtui viime viikon tiistaina 1.9. Tuupovaaran taajamassa. Ensimmäisessä tapauksessa noin kello 16 mies ja nainen koputtelivat noin 80-vuotiaan naisen asunnon ikkunaan ja soittivat ovikelloa ilmoittaen, että heillä on liinoja myytävänä. Toiselle kaupustelijalle oli tullut äkkiä jano ja hän oli pyytänyt saada vettä, toisella oli puolestaan asiaa vessaan. Tuntemattomat vieraat olivat myös rahaa vailla, jotta saisivat ostaa lapsille maitoa.

Vierailun jälkeen asukas oli todennut, että hänen rahapussistaan oli hävinnyt kaikki setelirahat, yhteensä noin 200 €. Mies ja nainen olivat poistuneet paikalta punaisella farmariautolla.

Molemmilla vierailla oli ollut yllään siistit vaatteet. Mies oli ollut ruumiinrakenteeltaan tukeva ja pituudeltaan noin 175 senttimetriä. Nainen oli ollut normaalivartaloinen ja pituudeltaan noin 160 senttimetriä. Molemmat olivat olleet iältään noin 50 – 60 -vuotiaita.

Toisessa tapauksessa yli 80-vuotiaalta mieheltä vietiin pankkikortti

Samaisena tiistaina noin kello 17 mies ja nainen olivat tulleet asuntoon lukitsemattomasta ovesta. He pyysivät asukkaalta rahaa matkustamista varten ja saivatkin 10 euroa. Myös tällä kertaa tuntemattomat vieraat olivat halunneet käydä vessassa. Heidän poistuttuaan asukas oli huomannut pankkikorttinsa sekä lipaston avaimen kadonneen. Asukas oli välittömästi soittanut pankkikortin sulkupalveluun ja saanut pankkikorttinsa suljettua.

Asukkaan mukaan tuntemattomat vieraat olivat puhuneet suomea, nainen oli nuori, ja miehellä oli päässään joku lätsä.

Kerimäellä kaupiteltiin sukkia ja vietiin asunnon avain

Viime sunnuntaina 3.9. illan suussa, vähän ennen kello 19, kaksi huonosti suomea puhuvaa naista oli kaupitellut yli 80-vuotiaalle naiselle sukkia Kerimäellä. Iäkkäällä naisella ei ollut sopivaa käteistä rahaa, joten kauppaa oli yritetty tehdä pankkikortilla, jonka lukulaite oli ollut kaupustelijoilla mukana.

Korttimaksu ei ollut kuitenkaan onnistunut, joten kauppoja ei syntynyt, mutta kaupustelijat olivat anastaneet asunnon avaimen. Asukas oli varotoimenpiteenä sulkenut pankkikorttinsa ja sarjoittanut asunnon ovien lukot uudelleen.

Asukkaan mukaan molemmat vieraat naiset olivat nuoria ja hoikkia, noin 20 – 30-vuotiaita. Molemmilla oli tummat pitkät hiukset ja yllään tummat vaatteet. Naiset olivat pituudeltaan noin 160 – 165 senttimetriä ja molemmat olivat puhuneet suomea murtaen.
Poliisi on kiinnostunut edellä mainittujen tapausten tekijöistä ja heidän käytössään olleista ajoneuvoista. Jos sinulla on näköhavaintoja tai muuta tietoa tekijöistä, ilmoita tietosi Itä-Suomen poliisin vihjenumeroon 0295 415 232 tai sähköpostilla vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi

***

Poliisi muistuttaa: älä anna tuntemattomille rahaa millään verukkeella

Tuntemattomille henkilöille ei pidä koskaan antaa rahaa millään verukkeella. Rahan pyytämisen tarkoituksena on yleensä, että rikollinen saa tiedon asukkaan lompakosta tai rahoista ja pyrkii sen perusteella anastamaan kaiken käteisen. Mahdollisesti myös pankkikortti kiinnostaa varkaita, varsinkin, jos maksukortin PIN-koodi on lompakossa näkyvillä.

Koti-oloissa korttimaksuihin yksityishenkilöiden kanssa tulee suhtautua varauksellisesti, sillä niissä on merkittävä riski sille, että maksuvaiheessa yritetään tavalla eli toisella saada haltuun esimerkiksi pankkikortin PIN -koodi.

Asuntoon tunkeutumisesta ja rahan tai muun omaisuuden anastamisesta tulee ilmoittaa heti tuoreeltaan hätäkeskukseen numeroon 112.

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT