Espoossa ja Helsingissä tapahtui kesä- ja heinäkuussa kolme kerrostaloasuntoihin kohdistunutta asuntomurtoa. Rikosten yhtenevänä piirteenä oli niiden kohdistuminen kiinalaistaustaisten henkilöiden koteihin. Näin tarkkoja rikosten kohteita voidaan pitää poikkeuksellisena, joskaan ei ainutlaatuina, koska poliisilla oli vuonna 2014 tutkinnassa yli 10 rikoksen käsittävä kiinalaisiin kohdistunut asuntomurtojen sarja. Rikosten tekijäksi ilmeni kolumbialaismies.

Poliisi pysäytti 6.9.2018 Espoon Tuomarilassa kolmen ulkomaalaismiehen kuljettaman auton. Heidän hallustaan löytyi anastetuksi epäiltyä omaisuutta, huomattava määrä käteistä rahaa, lounasseteleitä sekä kassakaappi, joka on esitutkinnassa ilmennyt anastetun Espoon keskuksesta. Miesten vuokraamaan asuntoon Vantaan Korsossa suoritettiin kiinnioton jälkeen kotietsintä, josta löytyi mm. lisää anastetuksi epäiltyjä lounasseteleitä.

Espoon käräjäoikeus vangitsi miehet poliisin vangitsemisvaatimuksen pohjautuen. Kaksi miehistä on Kolumbiasta, yksi on Perun kansalainen. Miesten hallusta on löytynyt myös eri nimillä olevia passeja. Heidän liikkumisiaan ja toimintaansa selvitetään Suomen lisäksi myös Euroopassa. Esitutkinnassa on selvinnyt, että miehet ovat suorittaneet kiinalaisten ravintoloiden sekä näiden yrittäjien ja työntekijöitä kohtaan havainnointia ilmeisessä tiedonhankintatarkoituksessa.

Asian esitutkintavastuu on Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella. Rikossarjan selvittelyyn on tähän mennessä osallistunut myös Helsingin poliisilaitos ja Kaakkois-Suomen poliisilaitos.

Kuva: Poliisi, murtomiehiltä takavarikoitua rahaa.

Aiheeseen liittyen