Savonlinnan riistanhoitoyhdistyksen suurriistan virka-apu (SRVA) -henkilöstö lopetti karhun poliisin määräyksestä keskiviikkona klo 20.15 Punkaharjulla Enanniemessä.

Poliisi sai ilmoituksen Enanniemessä liikkuvasta karhusta 23.5.2018 ja määräsi eläimen karkotettavaksi. Ensimmäiset näköhavainnot talojen ja kesämökkien pihalla liikkuneesta karhusta oli tehty 17.5. Poliisin arvion mukaan karhun toistuva liikkuminen asutuksen tuntumassa ja asuttujen rakennusten pihoilla sekä ihmisarkuuden menetys heikensi alueella asuvien ja liikkuvien ihmisten turvallisuutta. Karhua karkotettiin neljä kertaa koirilla ja karkotusaseella, mutta eläin palasi takaisin alueelle. Tuloksettomien karkotusten jälkeen poliisi määräsi karhun lopetettavaksi tiistai-iltana.

Lopetettu karhu on nuori uros ja painoi 44 kg. Karhu lähetetään tutkittavaksi riistantutkimusta tekevälle tutkimuslaitokselle.

Poliisi toivoo ja muistuttaa, että alueilla, jossa suurpetoja esiintyy, pihapiireistä poistetaan erityisesti karhujen ravinnoksi kelpaavat tuotteet ja tarvittaessa elintarvikejätteet sijoitetaan lukkojen taakse. Esim. tässä tapauksessa karhun ravinnoksi olivat kelvanneet lintujen talviruokintaan tarkoitetut talipallot ja siemenet.

Kuvassa ammuttu karhu.

Aiheeseen liittyen