torstai, 25 heinäkuun, 2024

Autolla Norjaan ja takaisin – muista tullimuodollisuudet

Tulli. Koska maata pitkin matkustaminen Suomesta Norjaan on helppoa, moni matkailija ei tule ajatelleeksi, ettei Norja kuulu Euroopan unioniin ja näin ollen maiden välillä on tullimuodollisuuksia. Etenkin lemmikkien omistajien on syytä valmistautua ennakolta rajan ylitykseen – varsinkin, jos oikaisee Ruotsin kautta, muistuttaa Tulli.

Norja ei kuulu Euroopan unioniin, joten matkustamisessa Suomen ja Norjan välillä on tullimuodollisuuksia, jotka matkailijan on hyvä selvittää etukäteen.

Jos rajan ylittää ja mukana on tullattavaa tavaraa, on kuljettava tullitoimipaikan kautta. Tullitoimipaikkoja ovat Kilpisjärvi, Kivilompolo, Karigasniemi, Utsjoki, Polmak ja Näätämö.

Matkustatko lemmikin kanssa? Tutustu vaatimuksiin

Jos ylität lemmikki kanssa Suomen ja Norjan välisen rajan, lemmikillä pitää olla:

  • EU:n tai Norjan lemmikkieläinpassi
  • tunnistusmerkintä
  • voimassa oleva raivotautirokotus merkittynä lemmikkieläinpassiin.

Tulli voi tarkastaa lemmikin ja sen asiakirjat.

Huomioithan, että jos paluureittisi kulkee Ruotsin kautta, koiralle on annettava ekinokokkoosihäätö. Norjasta suoraan Suomeen saavuttaessa ekinokokkoosihäätöä ei vaadita, mutta Ruotsista Suomeen tultaessa vaaditaan.

Vaatimusten avulla varmistetaan, että vaaralliset taudit, kuten rabies, eivät pääse leviämään Suomessa toisiin eläimiin tai ihmisiin.

Tuliaisia enintään 300 eurolla verotta ja tullitta

Kun palaat Norjasta Suomeen esimerkiksi autolla tai linja-autolla, saat tuoda ostoksia henkilökohtaisissa matkatavaroissasi veroitta ja tullitta enintään 300 euron arvosta. Verottomuuden ja tullittomuuden arvorajat eivät kuitenkaan koske alkoholia, tupakkatuotteita ja moottorikulkuneuvojen polttoainetta. Näitä tuotteita koskevat omat rajoitukset, jotka kannattaa aina tarkistaa Tullin verkkosivuilta.

Tuoreita hedelmiä tai vihanneksia ei saa tuoda Norjasta ilman kasvinterveystodistusta lukuun ottamatta näitä: ananas, banaani, durio, kookospähkinä, taateli. Yksityishenkilön on lähes mahdotonta saada kasvinterveystodistusta, joten tuoreita hedelmiä, marjoja ja vihanneksia ei voi käytännössä tuoda Suomeen EU:n ulkopuolelta.

Vaikka EU-maiden ulkopuolelta ei saa tuoda lihaa, lihatuotteita, maitoa tai maitotuotteita, on Norja poikkeus. Sieltä saa tuoda lihaa, lihatuotteita, maitoa tai maitotuotteita. Tuotavien tuotteiden määrää ei ole rajoitettu, kunhan tuomisten arvo ei ylitä tuliaistuonnille asetettuja rajoja ja niiden määrää voidaan pitää kohtuullisena henkilökohtaiseen kulutukseen.

Kalastajien ja kalan tuliaistuontia aikovien kannattaa huomioida, että Norja voi rajoittaa kalastustuotteiden vientiä maasta. Myös Norjassa kalastukseen on rajoituksia ja vaatimuksia. Tarkista aina Norjan rajoitukset ja ohjeet ennen matkaasi Norjan tullista.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT