Ruotsi. Teinityttö Malin Lindström katosi vuonna 1996 ollessaan matkalla Örnsköldsvikin kunnassa asuvan ystävänsä luokse. Viimeinen havainto Malinista tehtiin katoamisiltana, jolloin hänet nähtiin nousemassa Husumin paikkakunnalle vievään bussiin. Ystävänsä luokse hän ei koskaan päässyt, kertoo artikkelissaan Aftonbladet.

Vain 16-vuotiaan Malinin ruumis löytyi puoli vuotta myöhemmin samassa kunnassa sijaitsevasta metsästä. Tytön sähköteipillä sidottu ruumis oli peitetty kuusenhavuilla, hänen yllään oli repeytyneet farkut ja pikkuhousut puuttuivat. Malinin selässä oli seitsemän puukoniskua.

Poliisi pidätti 19-vuotiaan miehen Malinin murhasta epäiltynä. Kuulustelujen aikana mies oli muuttanut kertomustaan tapahtumaillasta useaan otteeseen, ja vuonna 1998 hänet tuomittiin murhasta.

Mies vapautettiin muutoksenhakutuomioistuimen päätöksellä vain puoli vuotta myöhemmin, sillä esimerkiksi syyllisyyttä puoltavat DNA-todisteet eivät tuolloin olleet riittäviä.

Nyt tapauksen teknisessä rikostutkinnassa on tehty läpimurto. Jutun pääsyyttäjä Mats Svensson kertoo asiasta ruotsalaiselle Allehandla-lehdelle, jolle hän myös kertoo uudesta ”sensaatiomaisesta löydöksestä”, kirjoittaa puolestaan Aftonbladet.

– Tekninen rikostutkinta on onnistunut tuottamaan jäljitettävissä olevan DNA-profiilin, joten tilanne on uskomattoman kiinnostava, Svensson sanoo ja toivoo korkeimman oikeuden ottavan asian uudelleenkäsittelyyn.

Svenssonin kuvaama sensaatiolöydös liittyy Lindströmin paidasta löydettyyn siemennestetahraan, josta on siis nyt onnistuttu tuottamaan DNA-näyte.

Onkin mahdollista, että tekijäksi epäillyn miehen syyllisyys pystytään viimein todistamaan.

Kriminologian professori Leif GF Persson ei kuitenkaan ole optimistinen sen suhteen, että tekijä voitaisiin saattaa vastuuseen teostaan. Vuodesta 2010 lähtien murhalla ei ole ollut Ruotsissa vanhentumisaikaa, mutta tekohetkellä voimassa olleen lainsäädännön mukaan rikos vanhenee 15 vuodessa, jos tekijä on alle 21-vuotias.

Svensson on tietoinen lainsäädäntöön liittyvästä ongelmasta, mutta toivoo silti korkeimman oikeuden antavan tekijälle rangaistuksen nykylainsäädännön mukaan. Persson on asian suhteen skeptinen.

– Korkein oikeus ei päätä lakimuutoksista, joten tämä on loppuunkäsitelty tapaus, Persson sanoo Aftonbladetille.

Svensson väläyttää myös mahdollisuutta, jossa DNA-näyte paljastaisikin murhaajaksi aivan toisen henkilön kuin siitä alun perin syytetyn nuorukaisen. Myös Malinin isä Rune Lindström on toiveikas sen suhteen, että murhaajan henkilöllisyys voitaisiin vielä saada selville.

Kuvat: Aftonbladet.

Mainittakoon, että Suomessa murha ei vanhene koskaan.

Aiheeseen liittyen