Ruotsi. Kun poliisi pystyi murtamaan salatut viestintäpalvelut, useita rikollisen ympäristön vakavia rikoksia voitiin ratkaista. SVT:n tietojen mukaan rikostutkinnassa julkisuuteen tullut sisältö on myös kärjistänyt konflikteja.

– Johtopäätös jonka olemme tehneet on, että sen täytyy olla yksi syy ammuskelujen taustalla, sanoo rikoskomisario Torsten Alm SVT Nyheterille.

Aluksi ammuskelujen määrän odotettiin laskevan, mutta sen sijaan ampumiset ovat jatkuneet korkealla tasolla. Poliisi on toistuvasti todennut, että tähän on useita syitä, muun muassa se, että nuoret haluavat puolustautua ja myös vallata rikosalueita.

Useiden ihmisten mukaan, joiden kanssa SVT on puhunut sekä oikeuslaitoksessa että rikosympäristössä, Encrochat-lokien sisältö on toinen syy siihen miksi ryhmien väliset ja sisäiset konfliktit ovat kärjistyneet.

– Kun esitutkinta julkaistaan, rikolliset voivat lukea niin sanotusta ystävästään ja nähdä, etteivät he todellisuudessa olekaan kovin hyviä ystäviä. Silloin he menevät ase kädessä toistensa selän taakse, sanoo Torsten Alm, Tukholman Serious Crime -yksikön rikostarkastaja.

Keskusteluista saadut tiedot ovat saattaneet johtaa kostotoimiin.

Puolustuslakimies Viktor Banke työskentelee vakavien rikosasioiden parissa ja on toiminut epäiltyjen edustajana useissa Encro-tapauksissa. Hän on keskustellut paljon rikollisissa ympyröissä elävien ihmisten kanssa, jotka myös sanovat, että tilanne on tullut yhä huolestuttavammaksi.

– Monien mielestä nyt elämä rikollispiireissä on nyt aika hektistä, hän sanoo.

Poliisitutkinnoissa tehdään vahvaa työtä viestintäpalvelun käyttäjänimien yhdistämiseksi epäiltyihin.

– Jos tuomioistuin katsoo todistetuksi, että tietty henkilö on käyttänyt tiettyä puhelinta, on selvää, että kyseistä henkilöä, hänen perhettään tai liittolaisiaan kohtaan voi tulla uhkauksia, Banke sanoo.

Rikospoliisi Torsten Almin mukaan rikolliset ovat kommunikoineet selkeällä tekstillä erilaisista rikoksista ja murhasuunnitelmista, mikä tarkoittaa, että Encrochat-lokien esitutkinnan sisältö poikkeaa muista esitutkinnoista.

– Luulen, että se voi olla yksi taustalla olevista syistä, miksi ammuskelut lisääntyvät nyt. Olemme nähneet näitä viitteitä useissa meneillään olevissa suurissa tapauksissa. Tekijät ovat saaneet lukea jostain jotain, joka on sitten johtanut kostoiskuun. On kuitenkin liian aikaista sanoa tätä varmaksi, huomauttaa Alm SVT:lle.

Kuvituskuva.

Aiheeseen liittyen