Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan sarjasta lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä, joiden epäillään tapahtuneen lasten ja nuorten suosimassa sosiaalisen median palvelussa. Asiassa on vangittuna yksi henkilö, vuonna 1979 syntynyt jyväskyläläinen mies.

Esitutkinta alkoi, kun poliisi sai vuonna 2018 sosiaalisen median palvelun tuottajalta useita vihjeitä liittyen epäiltyihin hyväksikäyttöihin. Tutkinta aloitettiin paikallispoliisissa, ja myöhemmin rikosepäilyt yhdistettiin yhdeksi esitutkinnaksi. KRP alkoi tutkia tapausta syksyllä 2019, ja rikoksista epäilty mies otettiin kiinni lokakuussa. Hänet vapautettiin joulukuussa, mutta vangittiin uudelleen huhtikuussa.– Tapauksia tutkitaan muun muassa lapsen seksuaalisina hyväksikäyttöinä, jotka ovat tapahtuneet internetin välityksellä. Fyysistä kanssakäymistä rikosepäilyissä ei ole tapahtunut, eikä tapaukseen liity muita epäiltyjä. Asiassa on kyse niin kutsutusta grooming-ilmiöstä, jolla tarkoitetaan lapsen lähestymistä verkossa seksuaalisessa tarkoituksessa, kertoo tutkinnanjohtaja Sanna Springare Keskusrikospoliisista.

Uhreja on yhteensä 22, he olivat tekoaikaan iältään 9-14 -vuotiaita ja kotoisin eri puolilta Suomea. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosien 2018 ja 2020 välillä.

Esitutkintaa on tehty yhteistyössä useiden poliisilaitosten kanssa. Asia on siirtynyt syyteharkintaan Länsi-Suomen syyttäjäalueelle Jyväskylään.

Aiheeseen liittyen