perjantai, 14 kesäkuun, 2024

EU:n 12. pakotepaketti tuo uusia vienti- ja tuontipakotteita sekä tiukentaa kauttakulkukieltoja

Tulli. Euroopan unionin 12. pakotepaketti laajentaa entisestään EU:n Venäjälle kohdistamia vienti- ja tuontipakotteita. Paketti tuo myös uusia keinoja pakotteiden kiertämisen valvontaan muun muassa kauttakulkukieltoja tiukentamalla, tiedottaa Tulli.

EU:n uusimmassa pakotepaketissa laajennetaan Venäjälle kohdistettuja vientipakotteita entisestään niiden tuotteiden osalta, jotka voisivat vahvistaa Venäjän sotilaallista tai teknologista kyvykkyyttä. Pakotelistalle on lisätty muun muassa kemikaaleja, litiumakkuja, termostaatteja, droneissa käytettäviä moottoreita sekä työstökoneita ja koneiden osia, joita Venäjä on käyttänyt sotilaallisen järjestelmänsä kehittämisessä tai hyökkäyssodassa Ukrainaa vastaan.

Tuontipakotteiden osalta pakotelistauksen piiriin lisätään tuotteita, joista Venäjä saa merkittäviä tuloja, kuten nestemäinen propaanikaasu, harkkoraudat, kuparilangat sekä tietyt alumiinituotteet. Myös venäläiset timantit tulivat pakotteiden piiriin.

Komission syyskuussa antama ohjeistus Venäjän rekisterissä olevien autojen tuontikiellosta EU-alueelle kirjattiin myös nyt voimaan tulleeseen pakoteasetukseen.

Yritysten vastuu pakotteiden kiertämisen estämisessä merkittävä

Uusin pakotepaketti laajentaa myös Venäjän kautta kolmansiin maihin kuljetettavien pakotteiden alaisten tavaroiden listaa pakotteiden kiertämisen estämiseksi. Kauttakulkukiellon piiriin tulee eräitä jo aiemmin vientikiellon piiriin asetettuja tuoteryhmiä, joiden katsotaan edistävän Venäjän teollista kehitystä. Jatkossa Venäjän läpi ei saa enää kuljettaa muun muassa dieselmoottoreiden osia, kaivinkoneita, kannettavia tietokoneita, hydrauliikka- ja pneumatiikkakomponentteja sekä nosturiautoja.

Aikaisemmissa pakotepakeissa on jo kielletty kaikkien pakoteasetuksen mukaisten korkean teknologian sekä ilmailu- ja avaruusteknologian tuotteiden, lentopolttoaineiden sekä ns. kaksikäyttötuotteiden ja ampuma-aseiden ja -tarvikkeiden kauttakulku.

Jatkossa myös tiettyjen tuotteiden viejien pitää sisällyttää kauppasopimuksiinsa ostajalle velvoite estää tuotteiden päätyminen jälleenvientinä Venäjälle tai muuta kautta Venäjän käyttöön. Näihin tuotteisiin kuuluu muun muassa ilmailussa ja avaruusteollisuudessa käytettyjä tuotteita ja teknologiaa, lentopolttoaineita, ampuma-aseita ja tarvikkeita sekä monenlaista elektroniikka, kuten mikroprosessoreja ja radionavigointi- ja radiokauko-ohjauslaitteita. Myös aseet ja ammukset kuuluvat näiden tuotteiden piiriin.

– Pakotteiden kiertämisen estämisessä vahva EU-tasoinen yhteistyö ja pakotteiden yhdenmukainen valvonta on tärkeää, jotta pystymme torjumaan kiertämisyrityksiä mahdollisimman tehokkaasti, mutta me viranomaiset voimme tehdä vain oman osamme. Yritysten vastuu pakotteiden kiertämisen estämisessä onkin merkittävä, jotta pakotteet toimisivat tarkoituksenmukaisesti. Tämä vaatii yrityksiltä sekä kauppakumppaneiden tuntemista että tavaran lopullisen määränpään varmistamista, painottaa valvontaosaston johtaja Sami Rakshit.

1 KOMMENTTI

  1. EU ampuu jälleen omaan jalkaansa ja Suomea päähän. Pakotteet vain lisäävät Aasian sirutuotantoa ja Venäjän kauppaa. Suomella olisi hyvät geologiset kauppatiet Venäjälle mutta on huonommat ja pitkät Euroopannvaltioihin. Pian on aika, jolloin Suomi on jälleen Euroopan köyhin maa, jota aikaa oli 600 vuotta. Nokia aikoja ei tule enää moneen sukupolveen.

    3

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT