Helsinki. Helsingin käräjäoikeus langetti keskiviikkona 6.3. sakkotuomion useille Elokapina-liikkeen aktivisteille niskoittelusta poliisia vastaan. Tuomiot liittyvät Elokapinan viime kesäkuussa Helsingissä Mannerheimintiellä järjestämään mielenosoitukseen.

Kaikkiaan tuomion sai 22 Elokapinan aktivistia. He kiistivät syyllistyneensä rikokseen. Aktivistien mielestä heillä oli oikeus osoittaa mieltään tiukempien ilmastotoimien puolesta.”Kesäkapina” -niminen mielenosoitus alkoi torstaina 17. kesäkuuta 2021 Mannerheimintiellä, jossa se jatkui seuraavaan päivään saakka.

Aktivistien mielestä Mannerheimintien tukkiminen ei aiheuttanut liikenteelle suurta haittaa, koska vaihtoehtoisia reittejä oli useita. Tavoitteena oli saada mielenilmaukselle mahdollisimman paljon poliittista huomiota ja palstatilaa.

He pitävät surullisena ja epäoikeudenmukaisena sitä, että yhteiskuntavastuuta kantavia ihmisiä rangaistaan sakoilla perusoikeudellisen mielenosoitusoikeuden harjoittamisesta.

Poliisin mukaan Mannerheimintielle järjestetty ja sinne toistuvasti palannut mielenosoitus oli lainvastainen, koska aktivistit ajoivat omaa asiaansa aiheuttamalla muille häiriötä.

Oikeus totesi, että poliisilla oli toimivalta arvioida mielenosoituksen liikenteelle aiheuttamaa haittaa. Poliisin määräys siirtää mielenosoitus Unioninkadulle merkitsi oikeuden mukaan sitä, että Mannerheimintielle palaaminen ei ollut sallittua.

Aktivistit, jotka eivät totelleet poliisia syyllistyivät niskoitteluun poliisia vastaan. He saivat rangaistukseksi 10 päiväsakkoa.

Elokapinan aktivistit harkitsevat valittavansa tuomiosta hovioikeuteen.

Aiheeseen liittyen