perjantai, 26 huhtikuun, 2024

Helsingin poliisi julkaisee antamansa selvityksen romaneja koskeneesta tiedonkeruusta

Helsinki. Poliisihallitus pyysi Helsingin poliisilaitokselta selvitystä vuonna 2013 alkaneesta projektista, jonka tuloksena yleisillä paikoilla tapahtuneet romanien väliset ampumistapaukset saatiin merkittävästi vähenemään. Vuosina 2013–2015 takavarikoitiin 34 luvatonta ampuma-asetta. Helsingin poliisilaitos luovutti selvityksen perjantaina 14.5.2021. Alkuperäinen selvitys on tiedotteen liitteenä.

Helsingin poliisin tietoon tuli vuonna 2013 lyhyen aikavälin aikana lukuisia suomalaisten romanisukujen toisiinsa kohdistamia vakavia henkeen ja terveyteen kohdistuneita rikoksia tai niiden uhkia. Tyypillistä poliisin tietoon tulleille rikoksille oli, että ne tapahtuivat ampuma-aseella uhaten tai sitä käyttäen. Rikostapauksissa olivat usein vaarassa asianomistajan lisäksi sivullisten henki ja terveys.

Helsingin poliisilaitoksen muodostaman arvion perusteella tilanne oli erittäin vakava. Apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäen määräyksestä perustettiin 14.10.2013 operaatio, jonka tarkoituksena oli ampumistapausten ennalta estäminen ja jo tutkinnassa olevien tapausten selvittäminen.

Poliisi teki projektin alusta asti yhteistyötä romaniyhteisöjen kanssa. Niiltä saatujen tietojen perusteella romanisukujen välit olivat vakavasti tulehtuneet. Vaikutti siltä, että joidenkin henkilöiden tavoitteena oli ratkaista tilanne väkivaltaisissa yhteenotoissa. Romanisukujen vanhimmat kertoivat poliisille, että heillä ei ollut enää minkäänlaista auktoriteettia nuoriin miehiin ja heidän toimintaansa.

Projektin tuloksena yleisillä paikoilla tapahtuneet romanien väliset ampumistapaukset saatiin merkittävästi vähenemään

Projektissa esille tulleet tiedot tallennettiin kaikkien poliisipartioiden päivittäisessä viestinnässä käytettyyn poliisin kenttäjohtojärjestelmään, joka on valtakunnallinen tiedonvälitysalusta. Tiedon yksilöimiseksi kehitettiin projektikoodi KURI1.  Projektin tiedonkeruuta varten ei siis perustettu erillistä tiedustelurekisteriä, joka olisi tarkoitettu vain projektin yhteydessä esiin tulleiden henkilöiden tietojen tallentamiseen. Tallennetut tiedot olivat samantyyppisiä kuin muidenkin tehtävien yhteydessä kirjattavat huomiot.

Syy erillisen projektikoodin perustamiseen oli se, että projektin toimenpiteiden yhteydessä kerätyt tiedot olisi mahdollista etsiä jälkikäteen blogien suuresta tietomassasta. Projektikoodi kirjattiin sellaisten tietojen yhteyteen, joiden arvioitiin voivan liittyä romanien välisiin ristiriitoihin, väkivallantekoihin tai niiden uhkaan.

Projektin tuloksena yleisillä paikoilla tapahtuneet romanien väliset ampumistapaukset saatiin merkittävästi vähenemään. Vuosina 2013-2015 takavarikoitiin 34 luvatonta ampuma-asetta. Operaation päätti 15.10.2015 poliisikomentaja Lasse Aapio.

Sittemmin poliisilaitoksen johdon tietoon tuli, että viestialustalle oli kirjattu jonkin verran projektikoodilla yksilöityjä tietoja myös vuosien 2016 ja 2017 aikana. Kirjaaminen johtui siitä, että projektikoodia ei ollut erikseen lakkautettu. Projektikoodi poistettiin kokonaan käytöstä marraskuussa 2017.

Etnisen profiloinnin kielto huomioidaan kaikessa Helsingin poliisin toiminnassa

Poliisilaitoksen johdon tai projektista vastanneen hälytys- ja valvontayksikön johdon tietoon ei ole tullut väärinkäytöksiä projektiin liittyen.

Helsingin poliisilaitoksessa on järjestetty vuodesta 2018 lähtien useita kymmeniä koulutustilaisuuksia, joissa on käsitelty etnisen profiloinnin kieltoa ja syrjinnän estämistä.

Helsingin poliisilaitoksen selvitys.pdf PDF 4.7MB

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT