perjantai, 22 marraskuun, 2024

Helsingin poliisi on saanut valmiiksi laajan seksuaalirikossarjan esitutkinnan

Helsingin poliisilaitos on tutkinut laajaa seksuaalirikossarjaa, jossa epäillyn tekijän toiminta on ollut ammattimaista, systemaattista ja häikäilemätöntä.

Rikoskokonaisuudessa on kaikkiaan 45 asianomistajaa, jotka kaikki ovat iältään 13-17-vuotiaita poikia. Rikosnimikkeinä on kolme törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä ja yksi törkeän seksuaalisen hyväksikäytön yritys, lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, seksuaalipalvelujen ostaminen / ostamisen yritys nuorelta sekä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapito ja levittäminen.

Lisäksi erillinen rikosilmoitus nimikkeellä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapito, jossa rikoksesta epäillyn hallusta löytynyt videoita ja kuvia yli 80 kpl, jotka sisältävät RL 17:19 §:n materiaalia. Kuvissa ja videoissa esiintyviä alaikäisiä poikia ei ole pystytty tunnistamaan.

Epäilty tekijä on operoinut 22 eri liittymällä ja esiintynyt kymmeninä eri henkilöinä, kuten naisena, miehenä ja uhrin kanssa saman ikäisenä tyttönä, aina asianomistajan mieltymysten mukaan.

– Hän on luonut uhreihin luottamuksellista suhdetta ja käyttänyt hyväkseen nuoren henkilön haavoittuvuutta, kokemattomuutta ja epävarmuuksia, kuten seksuaalisuutta, ulkonäkötekijöitä, ekonomista asemaa, yksinäisyyttä tai kiusaamistaustaa. Epäilty on taitavasti vedonnut uhrien tunteisiin ja toiminta on ollut myös painostavaa ja aggressiivista. Hän on saattanut esiintyä samalle uhrille useana eri henkilönä ja viestitellyt eri numeroista, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jutta Antikainen.

Rahaa tai merkkitavaraa vastineeksi seksuaalisista teoista tai kuvista

Epäilty on useimmiten tarjonnut rahaa tai muuta vastinetta seksuaalisista teoista ja asianomistajien intiimeistä kuvista. Maksuna on ollut muun muassa merkkivaatteita, -kenkiä, alkoholia tai tupakkaa. Epäillyt teot ovat aiheuttaneet uhreissa syvää häpeää ja ahdistusta sekä vaikuttanut heidän elämänkulkuunsa ja koulunkäyntiin. Epäilty on myös levittänyt asianomistajilta saamiaan kuvia ominaan toisille asianomistajille.

Epäilty on tietoisesti etsinyt itselleen alaikäisiä uhreja ja ollut tietoinen heidän iästään tekojen aikaan. Tapaamiset ovat tapahtuneet epäillyn miehen asunnossa, toimistossa, autossa tai metsässä.
Rikoksista epäilty on vangittu 31. heinäkuuta 2020 ja hän on ollut siitä lähtien tutkintavankeudessa. Tutkittavana olleen rikoskokonaisuuden ensimmäiset teot ovat alkaneet syksyllä 2017 epäillyn vankilassaolon aikana. Tekoja on tapahtunut kiinniottohetkeen saakka.

Poliisi vetoaa lapsiin ja nuoriin – tee rikosilmoitus

Lapsiin ja nuoriin kohdistuva seksuaalirikollisuus on piilorikollisuutta etenkin virtuaalimaailmassa. Rikokset tulevat poliisin tietoon usein vain poliisin paljastavan tutkinnan kautta tai harvemmin asianomistajan ilmoituksen kautta. Poliisi vetoaa lapsiin ja nuoriin, että he uskaltaisivat ilmoittaa tapahtuneesta poliisille.

– Yksittäinen teko voi johtaa poliisin isomman juttusarjan jäljille, jossa tekijällä on usein monia uhreja. Asian saattaminen poliisin tietoon, voi estää muiden lasten ja nuorten joutumisen rikoksen uhriksi ja pysäyttää jo meneillään olevat rikokset, Antikainen korostaa.

Lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset ovat vahingollisia ja arkaluonteisia rikoksia. Lapsena pidetään kahdeksaatoista vuotta nuorempaa henkilöä sekä henkilöä, jonka ikää ei voida selvittää, mutta jonka on perusteltua syytä olettaa olevan kahdeksaatoista vuotta nuorempi.

– Usein lapsi/nuori ei itse tiedosta joutuneensa seksuaalisesti hyväksikäytetyksi, kuin vasta siinä vaiheessa, kun hän on itse tehnyt jotakin seksuaalista, kuten jakanut itsestään arkaluonteisia kuvia. Tämä saattaa johtaa siihen, että tapahtunut antaa tekijälle mahdollisuuden painostaa uhri tapaamiseen tai hankkia lisää kuvamateriaalia. Kiristyskeinona voi olla vaikka uhkaus lähettää uhrista haltuun saatu seksuaalinen kuvamateriaali tai kirjoitukset vanhemmille, tai uhata julkaista niitä netissä tai sosiaalisessa mediassa, Antikainen toteaa.

Antikainen muistuttaa, että netissä lukuisien kontaktien luominen on helpompaa ja nopeampaa kuin reaalimaailmassa, myös lapsista seksuaalisessa mielessä kiinnostuneelle henkilölle.

– Anonyymius ja taitava manipulointi alentavat kiinnijäämisriskin lähes olemattomaksi. Riippuen tekijän tavoitteista, hän saattaa päästä haluamaansa lopputulokseen muutamassa minuutissa tai parissa kuukaudessa. Pahimmillaan internetissä tapahtunut lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö voi olla päättymätöntä. Vaikka kontakti lapseen päättyy, hyväksikäytöstä saatua materiaalia ei pystytä poistamaan, eikä sen leviämistä pystytä estämään, toteaa poliisi.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT