tiistai, 25 kesäkuun, 2024

Helsingin poliisilaitos ja Tulli paljastivat huumausaineiden levityskokonaisuuden

Helsingin poliisilaitos ja Tulli tutkivat yhdessä laajaa huumausaineiden maahantuonti- ja levityskokonaisuutta. Esitutkinnan perusteella rikollisverkosto kuljetti Suomeen suuren määrän amfetamiinia, marihuanaa, kokaiinia ja Subutexia. Lisäksi henkilöt veivät Suomesta satoja tuhansia euroja huumekaupalla ansaittua rahaa.

Helsingin poliisin tutkinta alkoi alkuvuonna 2023. Toukokuussa poliisi tarkkaili epäiltyä salakuljettajaa, joka oli juuri saapunut maahan. Tarkkailun yhteydessä havaittiin epäilty huumausaineiden luovuttaminen kahdelle vastaanottajalle.

– Otimme kiinni epäillyt, eli huumausaineiden vastaanottajat ja salakuljettajan. Poliisi takavarikoi kiinnioton yhteydessä yli 90 kiloa amfetamiinia. Salakuljetuksessa käytettyyn kuorma-autoon oli rakennettu erittäin ammattimaisesti toteutettu erillinen kätkö huumausaineita varten, sanoo Helsingin poliisi tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Markku Juurikkamäki.

Takavarikoidun amfetamiinimäärän arvo on katukaupassa lähes kaksi miljoonaa euroa.

– Poliisin suorittaman esitutkinnan yhteydessä paljastui useista henkilöistä koostunut verkosto, joka on levittänyt huumausaineita pääkaupunkiseudulla. Toiminnassa mukana olleilla henkilöillä oli erilaisia rooleja huumausaineiden levittämisessä, ja toimintaa johdettiin ainakin osittain ulkomailta, kertoo Juurikkamäki.

Lisäksi esitutkinnassa on selvinnyt, että huumausaineista saatuja rahavaroja ohjattiin eri välikäsien kautta Venäjälle. Rahaa vietiin käteisenä muutamista sadoista euroista kymmeniin tuhansiin euroihin kerrallaan. Rahaliikenteen järjestämiseen Venäjälle oli luotu oma toimintatapa, ja sitä toteuttivat pääosin eri henkilöt kuin huumausaineita levittäneet epäillyt.

Kuva huumausainekätköstä matkustamon ja tavaratilan välissä. Kuvassa näkyy muovia, rakenteita ja täysiä pusseja.

Tulli selvitti Subutex-haaran toiminnan

Suomeen epäillään päätyneen kesän ja syksyn 2022 aikana yhteensä vähintään 45 000 Subutex-tablettia, joiden laskennallinen katukauppa-arvo on noin 1,5 miljoonaa euroa.

– Tutkittavana olleessa rikoskokonaisuudessa henkilöt ovat noutaneet Ranskasta huomattavia määriä huumausaineeksi luokiteltuja Subutex-lääkeainetabletteja ja kuljettaneet ne Ruotsin kautta Suomeen. Täällä Subutexia on levitetty eteenpäin lähinnä pääkaupunkiseudulla. Rikollisverkoston katsotaan vieneen Suomesta ulkomaille huumekaupalla ansaittua rahaa käteisvaroina vähintään 333 000 euroa syksyn 2022 aikana, kertoo Tullin tutkinnanjohtaja Tero Virtanen.

Rikoskokonaisuuteen liittyen myös Ruotsin tulli on takavarikoinut kahdella eri kerralla yhteensä yli 32 000 Subutex-tablettia, joita oltiin tuomassa Ranskasta Suomeen syksyllä 2022. Tämän takavarikon laskennallinen katukauppa-arvo noin 1,1 miljoonaa euroa.

Huumausaineiden maahantuonnista ja -levittämisestä epäillään yhteensä noin 20 henkilöä, joista tutkinta- tai vankeusvankina on edelleen kahdeksan henkilöä. Tapaus siirtyy syyteharkintaan lähiaikoina.

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT