Helsinki. Poliisi otti hiljattain Vallilan taposta epäillyn kolmannen nuoren uudelleen kiinni. Perjantaina esitetyn vangitsemisvaatimuksen perusteena oli uudet oikeuslääketieteelliset tutkimustulokset, joiden mukaan poika on ainakin kaksi vuotta aikaisemmin ilmoitettua vanhempi.

Esitutkintapöytäkirjoissa nuoren syntymäajaksi on merkitty 3.11.2005 eli sen mukaan hän olisi ollut rikoksen tekohetkellä 14 vuoden ikäinen.

Tutkimuksessa ikä määritetään muun muassa hampaista sekä käden ja ranteen luista. Tutkimuksen lopputulos vahvisti poliisin epäilyn. Poika määriteltiin vähintään 16 vuoden ikäiseksi.

Esitutkinnan mukaan 14-vuotiaaksi luultu oli kahden muun nuoren kanssa osallistunut viime lokakuussa uhrin julmaan pahoinpitelyyn ja surmaamiseen, mutta vältti rikosvastuun nuoren ikänsä vuoksi.

Uusien tietojen perusteella hänet voitaisiin rikostoveriensa tapaan asettaa syytteeseen ja tuomita.

Hänen vangitsemistaan vaadittiin perjantaina 26.3. Helsingin käräjäoikeudessa.

Uusista ikämääritystiedoista huolimatta käräjäoikeus ei suostunut poliisin vaatimukseen pojan vangitsemisesta.

16-vuotias puukottaja sai 9 vuoden ja 4 kuukauden tuomion nuorena henkilönä tehdystä taposta ja törkeästä ryöstöstä. Hänen 16-vuotiaalle kaverilleen langetettiin 4 vuoden ja 6 kuukauden tuomio nuorena henkilönä avunannosta tappoon sekä törkeästä ryöstöstä.

Kolmannen nuoren ikäarviotutkimuksesta syntyneen tilanteen mahdollisesta jatkosta ei ole nyt tietoa pakkokeinotuomarin hylättyä perjantaina poliisin esittämän  vangitsemisvaatimuksen.

Aiheeseen liittyen