Ruotsi. Turvatekijät on otettu vahvasti huomioon, kun 35 päivän pääistunto rikollisjengiä vastaan alkaa tänään 6.4. Tukholman käräjäoikeuden turvatiloissa. Näin osittain siksi, että monilla syytetyillä on yhteyksiä Tukholman alueen erilaisiin rikollisverkostoihin, mutta  osittain myös koronatilanteen vuoksi, uutisoi SVT Nyheter.

Kolmeakymmentä ihmistä syytetään yhdessä Tukholman suurimmista rikosasioista yhteyksistä ja linkeistä rikollisverkostoihin.

Nyt alkavat mittavat käsittelyt kilpailijoiden murhayrityksistä, kuuluisan rap-artistin sieppaamisesta ja muista erittäin vakavista rikoksista, kertoo SVT.

– Kiinnostus tähän oikeuskäsittelyyn on erittäin suuri. Se on iso poliisiasia täällä, sanoo SVT: n rikostoimittaja Alexandra Karlsson, joka on paikalla Tukholman käräjäoikeuden turvasalissa.

Ensimmäiset päivät omistetaan syyttäjän esittämille todisteille yhteensä 16 syytteestä, niin sanotusta Vårbynätverketistä ja sen jäsenten välisistä yhteyksistä sekä erilaisista aliaksista mainitussa tietoliikennepalvelussa Encrochat.

Juuri Encrochatin keskustelut – rikolliset suunnitelmat ja johtajan käskyt – muodostavat suuren osan todisteista asiassa. Siksi on ratkaisevan tärkeää pystyä yhdistämään oikea henkilö oikeaan chat-aliakseen.

Noin 15 000 sivun alustavan tutkintapöytäkirjan mukaan Vårbyn-verkostossa ja sen ympäristössä olevat ihmiset ovat syyllistyneet muun muassa murhayritykseen, sieppaukseen, ryöstöön, erittäin vakavaan huumerikokseen, erittäin vakavaan aserikokseen ja räjähdykseen.

– Heillä on ollut hyvät aseet, joten heillä on ollut suuri väkivallan ja pelottelun pääoma, sanoo Alexandra Karlsson Ruotsin television  Morgonstudiossa.

Vasta huhtikuun puolivälissä oikeudessa käsitellään 29-vuotiaan miehen murhayritystä, joka on ollut ristiriidassa Vårbyn-verkon kanssa useita vuosia. Viime kevään pahamaineinen kuuluisan räppitaiteilijan sieppaus tulee käsittelyyn toukokuun lopussa, kertoo SVT.

***

Jengioikeudenkäynteihin liittyy usein todistajien uhkailu. Aftonbladet kirjoittaa tänään toisesta oikeudenkäynnistä, jossa todistanut mies on joutunut perheineen pakenemaan jo kaksi vuotta.

Hän todisti oikeudessa ja useita henkilöitä tuomittiin vankeuteen.

Sen jälkeen hän on joutunut perheineen muuttamaan asuinpaikkaa yhdeksän kertaa kahden vuoden aikana. Yhteiskunta kerää voimaa taistellakseen rikollisjoukkoja vastaan, mutta ne jotka uskaltavat todistaa oikeudessa, eivät aina saa tarvitsemaansa apua, sanoo mies Aftonbladetin haastattelussa.

Todistuksella oli valtavia seurauksia perheelle. Heidät on pakotettu jättämään kotinsa ja jokapäiväisen elämänsä siirtyäkseen paikasta  toiseen lyhytaikaisten asuntojen välillä, kirjoittaa Aftonbladet.

Kuvituskuva.

Aiheeseen liittyen