Helsinki. Helsingin poliisi on tutkinut yhdessä Tullin, Kaakkois-Suomen ja Oulun poliisilaitoksen kanssa huumausainerikoskokonaisuutta viime vuodesta lähtien.

Poliisin tutkinta käynnistyi viime vuoden keväällä ja yhdistyi kevään aikana Tullin tutkimaan epäiltyyn nuuskan salakuljetustapaukseen.

Tutkinnan alkuvaiheessa päädyttiin kahden henkilön kiinniottoon. Kiinnioton yhteydessä Tulli joutui muun muassa ajamaan epäiltyä takaa, mikä johti mittavaan poliisioperaatioon Torniojoen varrella viime vuoden elokuussa. (Edellinen uutinen).

Kiinnioton yhteydessä yksi kokonaisuuden epäillyistä oli ajaa Tullin virkamiesten päälle ja sen jälkeen heitä karkuun aiheuttaen poliisioperaation Pohjois-Suomessa. Lapin poliisilaitos on tiedottanut asiasta 17.8. 2019.

– Kiinniottojen jälkeen tutkinta lähti etenemään meillä Helsingissä vauhdilla. Poliisi pääsi epäiltyjen jäljille telekuuntelun avulla ja teki etsintöjä Helsingissä. Poliisi takavarikoi erilaisia huumausaineita, muun muassa 300 grammaa kokaiinia, joitakin satoja ekstaasitabletteja, 2 kilogrammaa metamfetamiinia ja 2000 Subutex-tablettia, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Toni Uusikivi Helsingin poliisilaitokselta.

Tutkinnan edetessä poliisi teki useita kokonaisuuteen liittyviä kiinniottoja syksyn 2019 aikana. Käräjäoikeus vangitsi useita epäiltyjä, joista osa on sittemmin vapautettu.

Vuoden 2019 lopulla poliisi, Tulli ja Rajavartiolaitos perustivat yhteisen tutkintaryhmän, jossa tutkinnan yleisjohto on ollut poliisilla. Päävastuu kansainvälisestä tiedonvaihdosta on ollut Tullilla.

Esitutkinta on laajentunut myös ulkomaille, ja siinä on selvitetty epäiltyjen yhteydet ulkomailla tapahtuneisiin merkittäviin takavarikoihin.

Esitutkinnassa Helsingin osalta on ollut useita tutkintavankeja. Osa on edelleen vangittuna. Kaiken kaikkiaan Helsingissä on ollut epäiltynä toistakymmentä henkilöä, joista on edelleen vangittuna alle kymmenen.

Asian käsittely on alkanut Helsingin käräjäoikeudessa viime viikolla. Asian pääkäsittely kestää näillä näkymin maaliskuun ajan.

Yläkuva: Takavarikoitua metamfetamiinia. Alla takavarikoitua subitexia. Kuvat: Poliisi.

Aiheeseen liittyen