Itä-uusimaa, tehovalvonta viikoilla 42 ja 43.

– Tehostettuun katuvalvontaan käytettiin Itä-Uudellamaalla nyt enemmän työaikaa kuin edellisessä huumausaineiden katukaupan valvonnassa ja se näkyy myös tuloksissa. Poliisin haaviin jäi aiempaa enemmän huumausaineita ja huumausainerikoksista epäiltyjä. Valvonnassa jäi kiinni myös viisi etsintäkuulutettua, kertoo rikosylikomisario Petri Eronen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Kun edellisessä tehovalvonnassa jäi kiinni 14 rikoksesta epäiltyä ja rikosilmoituksia kirjattiin kaksi, nyt viimeisimmässä kahden viikon valvonnassa jäi kiinni 26 rikoksesta epäiltyä ja poliisi kirjasi 17 rikosilmoitusta. Törkeitä huumausainerikoksia kirjattiin kolme ja lievempimuotoisia huumausainerikoksia kahdeksan. Tämän lisäksi poliisi teki Itä-Uudellamaalla 9 kotietsintää, 6 paikanetsintää eli autoihin kohdistuvaa etsintää ja neljä laite-etsintää, eli pakkokeinoja, joiden avulla päästään käsiksi muun muassa puhelimien tietoihin.

– Etsinnöissä löytyi esimerkiksi 1 600 grammaa marihuanaa, 121 grammaa amfetamiinia, 67 kannabiskasvia ja 15 000 millilitraa amfetamiinia. Tämä kaikki on nyt pois alueellamme tapahtuvasta huumausaineiden myynnistä, Eronen sanoo.

Poliisista painotetaan, että kahden viikon otos on kuitenkin lyhyt aika kuvaamaan huumausainerikollisuuden tilaa.

– Täytyy muistaa, että nyt puhutaan vain kahden viikon otannasta. Huumausaineisiin ja huumaaviin lääkkeisiin törmätään poliisissa päivittäin. Valvonta- ja hälytyssektorin partiot, kuten myös liikennepoliisisektorin partiot kohtaavat huumeita muun muassa liikenne-, kotihälytys- ja eriasteisilla anastustehtävillä, kertoo komisario Kimmo Klemetti.

Nyt kahden viikon valvonnan yhteydessä takavarikoitiin myös kaksi ampuma-asetta.

– Ampuma-aseita löydetään jatkuvasti eri poliisitehtävien yhteydessä. Tämä ilmiö on huolestuttava ja tämä on luonnollisesti meillä poliisissa iso työturvallisuusasia, johon meidän tulee jatkuvasti varautua, Eronen sanoo.

Poliisi otti kiinni kaikkiaan 13 henkilöä. Viisi rikoksesta epäiltyä oli ensikertalaisia ja yksi heistä oli alaikäinen. Yhdeksän henkilöä ohjattiin jatkohoitoon huumausaineiden käyttökierteen katkaisemiseksi.

– Huumausaineiden käyttäjät on tärkeä saada ohjattua jatkohoitoon, jotta itse ongelmaan ja sen ratkaisemiseen päästään pureutumaan tehokkaammin. Jatkohoidon tarkoituksena on rakentaa huumausaineiden käyttäjille yksilöllinen malli kierteen katkaisemiseksi. Tämä on pitkäjänteinen prosessi, johon pureudutaan moniviranomaisyhteistyönä, Eronen toteaa.

Vihjeitä voi lähettää poliisin nettisivujen www.poliisi.fi kautta tai soittamalla samalta sivustolta löytyviin vihjepuhelinnumeroihin.

Aiheeseen liittyen