Tulli. Matkustuksen lisääntyessä kannattaa palauttaa mieliin EU:n ulkopuolelta tuotavia elintarvikkeita koskevat rajoitukset jo ennen matkaan lähtemistä. Moni tuo matkalta mukanaan kiellettyjä elintarvikkeita matkaeväinä ja tuliaisina, jotka matkustajan ikäväksi yllätykseksi joudutaan ottamaan haltuun ja hävittämään vaarallisten eläintautien ehkäisyn vuoksi. Matkustajat voivat omalla toiminnallaan vaikuttaa kertyvän ruokahävikin määrään, muistuttaa Tulli tiedotteessaan.

Monelle matkustajalle tulee yllätyksenä, että lihan, lihavalmisteiden, maidon ja maitotuotteiden tuonti EU-alueelle matkustajien mukana, tai yksityishenkilölle postitse lähetettyinä, on EU-lainsäädännöllä kiellettyä. Esimerkiksi eläintaudit, kuten afrikkalainen sikarutto, voivat levitä liha- ja maitotuotteissa, joita monet tuovat maahan matkaeväissä ja tuliaisina. Estääkseen vaarallisten eläintautien leviämisen Tulli valvoo, etteivät matkustajat tuo EU:n ulkopuolelta eläinperäisiä elintarvikkeita.

Tullin ruokakoirat Aino ja Rico apuna elintarvikkeiden valvonnassa

Valvontatyön avuksi on valjastettu kaksi ruokakoiraa. Ruokakoirat etsivät matkustajien mukana tuomia luvattomia eläinperäisiä elintarvikkeita ja ne tunnistavat kaikki liha- ja maitotuotteet prosessoituina ja eri tavoin pakattuina.

– Löydökset ovat olleet viime aikoina lähinnä matkaeväitä, joita ei mielletä kielletyksi tuonniksi, sekä pieniä määriä elintarvikkeita, joista on suunniteltu valmistettavan ruokaa karanteeniaikana, toteaa tullitarkastaja ja koiranohjaaja Seija Kontunen.

Tullin ensimmäinen ruokakoira Aino on menestynyt ohjaajansa Kontusen kanssa erinomaisesti itärajan rajanylityspaikoilla. Koko uransa aikana Aino on ilmaissut 2 300 kiloa eläinperäisiä elintarvikkeita. Tullin toinen ruokakoira Rico valmistui vuonna 2020 ja työskentelee ohjaajansa Kimmo Lindenin kanssa pääasiassa Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja pääkaupunkiseudun satamissa. Toistaiseksi Ricon löytöjen määrä on noin 1 800 kiloa. Vuoden 2021 aikana tehtyjä löytöjä oli elokuun loppuun mennessä kertynyt yhteensä 390 löytöä, mikä oli lähes 1 300 kiloa kiellettyjä elintarvikkeita.

Tullin ruokakoirat ovatkin tuloksellisia, ennaltaehkäiseviä ja taloudellisia apureita valvonnan tehostamisessa.

Vaatimus kasvinterveystodistuksesta

Ruokahävikkiä muodostuu myös matkustajien EU:n ulkopuolelta mukanaan tuomista tuoreista vihanneksista, hedelmistä ja marjoista silloin, kun mukana ei ole vaadittavaa kasvinterveystodistusta.

Kasvinterveyslainsäädäntö on rajoittanut 14.12.2019 lähtien matkailijoiden tuomisia Euroopan unionin ulkopuolelta. Säädöksen mukaan kasvinterveystodistus tarvitaan taimille, ruukkukasveille, viherkasveille, pistokkaille, varteoksille, mukuloille, juurakoille ja vastaaville lisäysmateriaaleille, kylvösiemenille, leikkokukille ja -oksille sekä tuoreille hedelmille, marjoille, vihanneksille ja juureksille. Vaatimus kasvinterveystodistuksesta koskee myös EU:n ulkopuolelta tilattuja tuotteita.

Kasvinterveysvaatimusten ulkopuolella jäävät hedelmistä banaani, taateli, durio, ananas ja kookos.

Kielletyt kasvit ja kasvituotteet voi jättää itärajan rajanylityspaikoilla jätesäiliöihin ja lentokentillä ne voi luovuttaa tullivirkailijoille. Vapaaehtoisesta luovutuksesta ei aiheudu sanktioita. Toistuvasta tai törkeästä maahantuontikiellon rikkomisesta voidaan rangaista.

Aiheeseen liittyen