Joensuu. Poliisi kertoo saaneensa hälytystehtävän 16.7.2020 hieman ennen puolta yötä, jonka mukaan Joensuun ruutukaavalla oli ollut useamman henkilön tappelu ja tappelussa oli käytetty teräasetta.

Tapahtumapaikalta poliisi löysi hieman yli parikymppisen miehen, jota oli lyöty teräaseella useita kertoja eri puolille vartaloa. Miehen vammat olivat hengenvaarallisia.
Poliisipartiot tavoittivat silminnäkijähavaintojen perusteella melko nopeasti tekoon epäillyt noin 20- ja 30-vuotiaat miehet Joensuun keskustasta kerrostalon piha-alueelta. Teossa käytetty teräase löytyi epäiltyjen poistumisreitin varrelta roskalaatikosta.

Tapahtumapaikalla oli rikoksen sattuessa useita silminnäkijöitä ja esitutkinnassa kuultiin todistajina kaikkiaan 14 henkilöä. Poliisin suorittamien kuulustelujen ja muun esitutkintamateriaalin perusteella ainakin toinen tekoon epäillyistä henkilöistä oli etsinyt asianomistajaa aiemmin päivällä ja luvannut asianomistajan löytymisestä palkkion. Molemmat tekoon epäillyt miehet käyttivät asianomistajaan voimakasta väkivaltaa. Näillä perusteilla tekoa on tutkittu murhan yrityksenä.

Esitutkinnassa kävi ilmi, että myös asianomistaja oli kohdistanut väkivaltaa epäiltyihin tappelun alkuvaiheessa ja lyönyt heitä mahdollisesti myös teräaseella. Tämän vuoksi murhan yrityksen asianomistajaa epäillään kahdesta törkeästä pahoinpitelystä. Molemmilla murhan yritykseen epäillyillä miehillä oli vartalossaan teräaseen vammoiksi sopivia jälkiä.

Murhan yrityksen motiiviksi on osoittautunut huumausaineet ja vanhat kaunat. Yhtenä murhan yritykseen johtaneen tilanteen käynnistäjänä lienee ollut tapahtumapäivän aamuna Joensuun keskustassa tapahtunut huumausaineisiin liittyvä kaupanteko, jossa olivat osallisina murhan yrityksen asianomistaja ja toinen epäillyistä. Tämäkin tilanne oli edennyt tappeluksi siten, että murhan yrityksen asianomistajaa epäillään pahoinpitelystä ja huumausainerikoksesta.

Murhan yrityksen esitutkinnassa on tullut ilmi ja selvinnyt myös muita oheisrikoksia, jotka pitkälti liittyvät huumausaineisiin ja niihin liittyviin väkivaltarikoksiin.
Melko laaja esitutkintakokonaisuus siirtyy syyteharkintaan ja syytteen nostamisen määräpäivä on vuoden vaihteessa. Murhan yritykseen epäillyt kaksi miestä ovat edelleen vangittuna, tiedotteessa todetaan.

Aiheeseen liittyen