Vantaalla tapahtui kesäkuun loppupuolella kaksi ryöstörikosta, joihin epäillään tekijäksi samaa 15-vuotiasta nuorta. Toinen ryöstöistä tapahtui 23.6. torstai-iltana ja toinen 27.6. maanantaina iltapäivällä, kertoo poliisi.

– Tikkurilassa torstaina tapahtuneessa ryöstössä asianomistajalta oli vaadittu rahaa ja pyyntöä oli tehostettu suusanallisesti puukottamisella ja tappamisella uhkaamalla. Uhri oli luovuttanut uhkailijalle 50 euroa käteistä, jonka jälkeen epäilty tekijä oli ottanut uhrin puhelimen ja vaatinut häntä antamaan puhelimen tunnusluvun ja nostamaan rahaa tililtä. Kaikkiaan tililtä ehdittiin nostamaan yli 3000 euroa, kertoo ennalta estävän toiminnan rikoskomisario Asko Sartanen.Myyrmäen rautatieasemalla maanantaina tapahtuneessa ryöstössä kahdelta eri asianomistajalta oli anastettu käteistä rahaa niin ikään suusanallisesti tappamisella uhkaamalla.

– Molempiin ryöstöihin epäilty tekijä on nyt poliisin huostassa ja esitämme häntä vangittavaksi tällä viikolla. Nuoren epäillään syyllistyneen tämän vuoden puolella useisiin muihinkin samankaltaisiin rikoksiin ja tämän vangitsemisen yksi tarkoitus on nyt saada nuoren rikoskierre ja sen mahdollinen syventyminen katkaistua, Sartanen jatkaa.

Tapausten tutkinnassa tehdään tiiviissä yhteistyössä poliisilaitoksemme nuorten tutkintaryhmän kanssa. Nuoren epäillyn tapauksia käsitellään kokonaisvaltaisesti yhteistyössä myös eri viranomaisten kanssa. Pyrimme toiminnassamme aina ratkaisukeskeiseen lähestymiseen, jossa yksilöllisesti tukitoimia tarvitsevan nuoren asiat otetaan keskiöön.

– Yleisellä tasolla todettakoon, että nuorten rikoksesta epäiltyjen vangitseminen edellyttää painavan syyn olemassaoloa. Nuoren kohdalla perusteena usein on juuri rikoskierteen katkaiseminen, erityisesti sellaisissa tilanteissa, joissa lastensuojelun keinoin ei nuoren mahdollisesti pahenevaan rikolliseen toimintaan saada ratkaisua. Osana poliisin ennalta estävää työtä pyrimme mahdollisimman varhaisessa vaiheessa puuttumaan nuorten rikolliseen toimintaan, yhdessä lastensuojelun kanssa. Tämä on myös yhteiskunnan etu isossa kuvassa, sanoo Sartanen.

Aiheeseen liittyen