Ruotsi/ Borlänge. Rikolliseksi koetun Tjärna Ängarin opiskelija-asuntoihin sijoitetut kansainväliset opiskelijat pelkäävät ja haluavat muuttaa Borlängen keskustaan. Borlängen kunta on Tukholman pohjoispuolella sijaitseva Ruotsin kunta, joka Kuuluu Taalainmaahan. Kunnan keskustaajama on Borlänge.

Keskiviikkona pääministeri Stefan Löfven vieraili maahanmuuttajatiheässä Tjärna Ängarissa Borlängessä, jossa on viime kesän jälkeen ollut useita ampumisia ja murhayrityksiä, kertoo Aftonbladet.

Stefan Löfvenille ilmoitettiin, että poliisi ja kunta uskovat tällä hetkellä, että Tjärna Ängarissa on ”keltainen tilanne”, toisin kuin aikaisemmin oltiin ”punaisessa tilanteessa”. Pääministeri teki kierroksen  koronaturvallisella ulkokävelyretkellä alueella.

Ensimmäinen pysähdyspaikka oli hostelli, jossa johtaja sanoi: – Olen työskennellyt täällä kahdeksan vuotta enkä koskaan ole tuntenut elämääni uhatuksi.

Toinen pysähdys tapahtui alueen 126 opiskelija-asunnon ulkopuolella, josta Aftonbladet kertoi melkein kaksi viikkoa sitten. Monet tänne sijoitetut Dalarnan yliopiston kansainväliset opiskelijat ovat päättäneet keskeyttää opintonsa ja lähteä kotiin pelon ja epävarmuuden takia.

Mufassireen Ahmed, kansainvälinen opiskelijaedustaja, pyysi pääministeriä muuttamaan opiskelija-asunnot  kaupungin keskustaan.

Stefan Löfven vastasi, että alueelle on viime aikoina rekrytoitu enemmän poliiseja, ja lisäsi, että monet ihmiset haluavat asua kyseisellä alueella.

Mutta Mufassireen – joka itse tulee Intiasta – ei antanut periksi: – Olemme täällä vain muutaman kuukauden, meillä ei ole aikaa odottaa uusien huoneistojen mahdollista rakentamista. Haluamme heti täältä keskustaan.

Tähän pääministerin saattaja sanoi, että keskusteluaika on valitettavasti ohi, ja seurue lähti vaeltamaan eteenpäin.

Kierroksen päätyttyä pääministeri Löfven totesi: – Alueesta on annettu myös toisenlaista kuvaa. Kun nousin autosta, eräs mies sanoi, että ”tykkään asua täällä, olen ylpeä voidessani asua täällä”. Täällä on tietysti ongelmia, olemme saaneet todisteita rikollisuudesta. Täällä, kuten koko maassa, löytyy päättäväisyyttä siitä, että emme koskaan voi hyväksyä rikoksia. Siksi olemme aloittaneet järjestelmälliset toimet rikollisuuden lopettamiseksi, vakuutti Löfven.

Olet sanonut kolmen vuoden ajan, että rikollisjoukot murretaan, mutta ampuminen ja räjähdykset lisääntyvät. Milloin jengit hajoitetaan?

-Vankilamme ovat nyt täynnä. Vankiloissa ei ole koskaan ollut niin paljon vankeja kuin nyt, emmekä ole koskaan langettaneet niin paljon rangaistuksia kuin nyt. Mutta niin kauan kuin meillä on rikollisuutta, ja myös nuoret pojat valitsevat rikollisuuden tien, meidän on saatava korjattua tämä tilanne. Siksi sanon, että siihen tarvitaan koko yhteiskunnan tuki, sanoi pääministeri Löfven Aftonbladetille.

Kuva: Aftonbladet.

Aiheeseen liittyen