perjantai, 14 kesäkuun, 2024

Kansalaiset vaativat tiukempaa otetta nuorisorikollisuuteen Ruotsissa

Tämän päivän (18.8. 2020) Aftonbladetissa on julkaistu kolmen henkilön allekirjoittama vaatimus nuoria rikollisia koskevan rangaistuskäytännön huomattavasta kiristämisestä Ruotsissa.

Erik Slottner, Fredrik Wallén ja Christian Carlsson kirjoittavat, että ”turvallisemman Ruotsin saavuttamiseksi tarvitaan suuria muutoksia”.

”Tämä on keskusteluartikkeli. Kirjoittajat ovat vastuussa tekstissä ilmaistuista mielipiteistä, ei Aftonbladet”, varmistaa puolestaan palstatilaa antanut lehti selustaansa.

– Sellaiset puheet, että tarvitaan parempaa ennaltaehkäisevää työtä niiden nuorten parissa, jotka eivät vielä ole ehtineet tehdä vakavia rikoksia, ei ratkaise akuutteja ongelmiamme, sanovat kirjoittajat.

– Katkera totuus on, että pitkän aikavälin rikosten ehkäisypyrkimykset ovat vaikeita ja aikaa vieviä. Tämä ei tarkoita, että niitä ei pitäisi panna täytäntöön, mutta yhteiskunnan ”ennaltaehkäiseviin toimiin”  turvautumista on vähennettävä iän myötä. Kun nuori pidätetään vakavista rikoksista, kaikki koulussa, poliisissa ja sosiaalipalveluissa työskentelevät tietävät, että varoitussignaalit ovat olleet selkeät jo pitkään. Ehkä jo ala-asteella tai jopa aikaisemmin.

– Jotta pystymme ammuskelutapausten kasvuun vaikuttamaan, on vakavista rikoksista tuomittava vankilaan jo ennen kuin he alkavat käyttää tappavaa voimaa. Tämän pitää koskea myös vakavia rikoksia tekeviä nuoria, jotka ovat edelleen teini-ikäisiä, kirjoittajat vaativat.

– Poliisit tuntevat yleensä nuoret rikolliset miehet, jotka ovat jo murrosiässään tehneet paljon rikoksia ja sitten tekevät murhan. Heidät on pidätetty useita kertoja ja useaan otteeseen tuomittu vakavista rikoksista kuitenkaan vapautta menettämättä.

– Nykyinen poliisityö tarkoittaa liian usein sitä, että nuori rikoksentekijä voidaan pidättää vain pariksi tunniksi. Sitten lait ja vallitsevat käytännöt edellyttävät hänen vapauttamistaan. Tämä mahdollistaa rikollisen elämäntavan välittömän jatkamisen. Siksi nuorten pidättämistä ja vangitsemista koskevat säännöt on kirjoittajien mielestä tarkistettava.

– Yhteiskunnan, ihmisten turvallisuuden ja oikeuden suojelemiseksi myös alle 21-vuotiaita rikollisia on tuomittava huomattavasti nykyistä enemmän vankeuteen, kun rikos on vakava. Nekin joille nyt ikäsyistä määrätään vain ”nuorisohoitoa”, on tämän hoidon aikana pidettävä vangittuina uusien rikosten estämiseksi, vaativat kirjoittajat.

– Ryöstetty tai pahoinpidelty näkee poliisin pidättävän tekijän. Saman tekijän ilmestyminen vain vähän myöhemmin jälleen oman asunnon ulkopuolelle on kansalaisten näkökulmasta kohtuutonta. Tämä on kuitenkin todellisuus, joka vallitsee nykypäivän Ruotsissa, he sanovat.

– Jos haluamme todella lopettaa vakavien väkivaltaisten rikosten määrän lisääntymisen avoimella kadulla, nuorten tekijöiden laajemmat vapausrangaistukset ovat ehdottoman tärkeitä.

Turvallisemman Ruotsin saavuttamiseksi tarvitaan suuria muutoksia, sanovat Erik Slottner, Fredrik Wallén ja Christian Carlsson tämän päivän Aftonbladetissa.

(Tekstiä on lyhennetty)

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT