Katsastuskriteereitä ja -aikoja muutettiin toukokuussa. Uudistuksen jälkeen uusien säännösten perusteella annetut ajokiellot ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti.

Trafin julkistamien tietojen mukaan katsastusasemilla määrättiin kuuden viikon aikana 21.5.–3.7. kaikkiaan noin 4 800 ajokieltoa, kun niitä vuoden ensimmäisen puoliskon aikana määrättiin 3 870.

Eniten ajokieltoja määrättiin huonoista renkaista, noin 1 500. Renkaiden takia ajokiellon voi nykyisin saada, jos urasyvyys on alle 1,6 millimetriä. Ennen uudistusta renkaiden urasyvyyden takia määrättiin vain hylkääminen ja uusintanäyttö.

Jarruviat aiheuttivat seuraavaksi eniten ajokieltoja. Vuotavista jarruputkista annettiin kuudessa viikossa kaikkiaan 1 100 ajokieltoa. Kieltoja määrättiin myös muun muassa heikkotehoisista tai toimimattomista seisontajarruista.

Ajoneuvon käyttöönottopäivä ei jatkossa enää kerro katsastusajankohtaa, vaan se määräytyy edellisen katsastuksen mukaan. Pääsääntö on, että 4–10-vuotias henkilö- tai pakettiauto katsastetaan joka toinen vuosi. Uusi järjestelmä astuu voimaan, kun auto katsastetaan ensimmäisen kerran toukokuun 20. päivän 2018 jälkeen.

Aiheeseen liittyen