torstai, 30 toukokuun, 2024

Kesä, jonka kerran elää sain – nuorten kuljettajien vaarallisin aika

Itä-Suomessa on tapahtunut viime vuosina useampi ikävä liikenneonnettomuus, joissa osallisina oli nuoria kuljettajia. Ikävä kyllä näissä onnettomuuksissa ei olla vältytty kuolonuhreilta, eikä vakavilta loukkaantumisilta, muistuttaa Itä-Suomen poliisilaitos.

– Voidaanko sopia, että tänä kesänä poliisi ei joudu viemään yhdenkään nuoren kuljettajan vanhemmalle suruviestiä, kysyy Itä-Suomen poliisilaitoksen liikennepoliisin komisario Seppo Porokka.

Poliisi haluaa nostaa tulevana kesänä esille ja puheeksi nuorten liikennekäyttäytymisen sekä yleisen liikenneturvallisuustilanteen.

Kaahaaminen on tietoinen päätös

Omilla valinnoilla voi vaikuttaa omaan, ystävien sekä muiden tienkäyttäjien turvallisuuteen. Kukaan ei aja vahingossa huomattavaa ylinopeutta.

– Huomattavaa ylinopeutta ajava kuljettaja tekee aina tietoisen valinnan olla noudattamatta liikennesääntöjä ja valitsee samalla sen, että vaarantaa oman ja muiden tiellä liikkujien turvallisuuden, sanoo Porokka. Poliisi mittaa viikoittain nuorille kuljettajille ylinopeuksia, joista osa on ollut huomattavan kovia.

Porokka kertoo, että kovista ylinopeuksista rangaistukseksi tulevat sakot ja ajokiellot varmasti kismittävät nuoria kuljettajia. Näistä pitäisi kuitenkin osata ottaa opiksi, sillä hetkellisen huonon päätöksen seuraukset voivat pahimmillaan olla hyvinkin kovia ja vaikuttaa pitkälle nuoren tulevaisuuteen, jopa loppuiäksi.

Liikenneturvan mukaan tieliikenteessä menehtyneistä 15–24-vuotiaita on lähes viidennes ja loukkaantuneista yli neljännes. Nuorten kuljettajien kuolemanriski on kolminkertainen koko väestöön verrattuna. Eniten nuoria kuolee liikenteessä henkilöauton kuljettajina ja matkustajina. Tieliikenteen rattijuopumustapauksissa kuolleista joka viides ja loukkaantuneista joka kolmas on nuori.

Vanhempien on kannettava oma vastuunsa liikennekasvatuksesta

– Vanhempana voit omalla esimerkilläsi vaikuttaa merkittävästi oman lapsesi tulevaan liikennekäyttäytymiseen jo pienestä asti. Keskustelemalla kotona liikenneasioista ja erilaisista liikenteessä olevista riskeistä sekä tarvittaessa puuttumalla ei toivottuun liikennekäyttäytymiseen, voit tehdä nuorelle sekä hänen lähipiirilleen todella hyvän palveluksen. Miettimällä yhdessä näitä asioita nuorten kanssa vanhemmilla on mahdollisuus parantaa lyhyellä ja pitkällä aikavälillä yleistä liikenneturvallisuutta, Porokka sanoo.

Porokka tähdentää myös sitä seikkaa, että nuorille on syytä kertoa miten ja miksi poliisi valvoo liikennettä. Nuori on hyvä saada ymmärtämään, mitä poliisi tekee liikennevalvonnalla heidän ja muiden tienkäyttäjien turvallisuuden eteen.

– Myös nuorilta itseltään on kuultu toiveita liikennevalvonnasta ja sekä siitä, että poliisi ottaisi heihin kontaktia. Näihin toiveesiin tullaan vastaamaan tulevana kesänä, jatkaa komisario Porokka.

Porokka lupaa, että poliisi tulee kohdentamaan valvontaa ennalta suunnitellusti nuoriin kuljettajiin, erityisesti viikonloppuiltaisin ja -öisin. Poliisi tulee myös ottamaan keskustelukontaktia nuoriin mahdollisimman monen harrasteautotapahtuman ja miitin aikana.

Kuva: Poliisi.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT