sunnuntai, 21 heinäkuun, 2024

Kiinalainen seksiperäinen ihmiskaupparikollisuus on vahvassa nousussa Euroopassa ja myös Suomessa

Helsingin poliisin valtakunnallinen ihmiskaupparikosryhmä sai valmiiksi epäillyn seksiperäisen ihmiskaupparikoksen tutkinnan. Juttu siirtyi syyteharkintaan törkeänä parituksena, tiedottaa poliisi.

Poliisi epäilee, että 50 -vuotias kiinalaismies pyöritti paritustoimintaa Suomessa ja muualla Euroopassa ainakin vuodesta 2018 alkaen. Epäilty asui Italiassa.

Suomessa toiminta keskittyi pääkaupunkiseudulle, ja esitutkinnan perusteella mies paritti naisia myös Turussa ja Tampereella. Prostituutiota harjoitettiin yksityisten omistajien Airbnb-asunnoissa ja muissa majoituskohteissa, joissa ei ole vastaanottopalveluita.

Esitutkinnassa selvisi kiinalaisten naisten tehneen seksityötä Suomen lisäksi ainakin Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Sveitsissä ja Islannissa. Epäilty paritti Suomessa ainakin 10 naista, joista osa kävi Suomessa useita kertoja.

Kiinalaismiehen epäillään rekrytoineen naisia seksityöhön työpaikkailmoituksessa, joka oli kiinankielisellä sivustolla ja sovelluksessa. Esitutkinnan perusteella epäilty hoiti seksityöläisten majoitusjärjestelyjä ja välitti asianomistajille asiakkaita pikaviestisovelluksessa.

– Yleisenä periaatteena oli, että parittaja veloitti naisilta näistä palveluista puolet heidän ansioistaan. Poliisin tekemien rikoshyötylaskelmien mukaan epäilty sai naisilta Suomessa tehdystä seksityöstä yli 150 000 euroa ja ulkomailla tehdystä seksityöstä noin 80 000 euroa, sanoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Hannu Kortelainen.

Kiinalaisten johtamassa paritustoiminnassa on merkkejä järjestäytyneestä rikollisuudesta

Kiinalainen paritusrikollisuus on ollut selvästi kasvussa viime vuosina Suomessa ja muualla Euroopassa. Valmistunut esitutkinta oli reilun vuoden sisään neljäs ihmiskaupparyhmän paljastama tapaus, jossa asianosaiset ovat kiinalaistaustaisia.

– Kaikissa edellä mainituissa tapauksissa paritustoiminta toteutettiin erittäin suunnitelmallisesti ja parituksen kohteena oli lukuisia naisia. Toiminta on ammattimaista ja järjestelmällistä, kertoo tutkinnanjohtaja Kortelainen.

Tuoreimmassa tapauksessa parittaja saatiin kiinni Suomessa, mutta useimmiten paritustoiminnan toteutus tapahtuu muualta kuin Suomesta. Epäillyt hyödyntävät internet-palveluita ja pikaviestisovelluksia, mikä voi vaikeuttaa esitutkintaa.

Kiinalaisten pyörittämässä paritustoiminnassa ollaan selkeästi lähempänä ihmiskaupparikoksen tunnusmerkistöä kuin muiden ulkomaalaisryhmien harjoittamassa paritustoiminnassa. Prostituoidut ovat tiukan määräysvallan alla, ja epäillyt kontrolloivat heitä vahvemmin kuin muissa tapauksissa. Parittajan perimä osuus ansioista on myös suurempi kuin muilla ryhmillä.

– Erityisesti muualla Euroopassa toiminnassa on havaittu viitteitä myös perinteisen järjestäytyneen rikollisuuden mukanaolosta, sanoo Kortelainen.

Suomessa paljastetut tapaukset kytkeytyvät muualle Eurooppaan ja erityisesti Belgiaan, Italiaan ja Espanjaan. Useimmat prostituutiossa toimineet naiset ovat tulleet Eurooppaan esimerkiksi Italian ja Espanjan myöntämillä työluvilla ja päätyneet sieltä seksityöhön muun muassa Suomeen.

Kuvituskuva.

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT