lauantai, 25 toukokuun, 2024

Kuopion hautausmaalta katosi iso pronssipatsas – poliisi pyytää vihjeitä

Kuopion ison hautausmaan pääportin edustalla ollut kuvanveistäjä Eemil Halosen pronssinen Huivipäinen tyttö -patsas on varastettu.

Poliisi on kirjannut rikosilmoituksen patsaan varastamisesta maanantaina 15.4. Ilmoituksen mukaan patsas on kadonnut paikaltaan 1. huhtikuuta ja 10. huhtikuuta välisenä aikana. Katoamisen havaitsi hautausmaan työntekijä.

Poliisi ei ole saanut merkittäviä yleisövihjeitä Kuopiossa ison hautausmaan pääportin edustalta huhtikuun alussa kadonneesta patsaasta. Rikoskomisario Esko Salo luonnehtii tapausta yhä ”pimeäksi”. Vihjeitä on tullut vähän eikä patsaan tarkka katoamisaika ole tiedossa.

Kadonnut patsas. Kuva: Kuopion taidemuseo.

Huivipäinen tyttö on 165 senttiä korkea ja painava patsas. Kadonnut teos on alkuperäisestä veistoksesta tehty jälkivalu, joka on valmistunut vuonna 1986. Alkuperäinen teos on vuodelta 1904.

Poliisin mukaan vastaavia tapauksia on sattunut muualla Suomessa. Metallisia taideteoksia on anastettu, koska ne on tarkoitus paloitella ja myydä metallina.

Patsaassa ei kuitenkaan ole metallia kovin paljoa, minkä takia materiaalista saatava summa jää pieneksi.

– Pronssiveistoksen perusrakenne on ontto. Painoa on vaikea arvioida, mutta patsaasta saatava rikoshyöty on todella minimaalinen suhteessa siihen, minkä arvoinen veistos  taideteoksena on, kertoo Kuopion taidemuseon johtaja Anna Vilkuna Ylelle.

1 KOMMENTTI

  1. Teos ehkä painaan 150 kg ja romuhinta lienee 4 e/kg, joten tuloja voi saada 600 euroa. Kyllähän se kannattaa, jos kiinni jäämisen riski on vähäinen. Suomalaiset tuskin tähän rikokseen syyllistyvät.

    0

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT