Lähisuhdeväkivalta koskettaa meistä jokaista elämän varrella joko suoraan tai välillisesti. Se ei ole perheen sisäinen asia, se on rikos. Väkivallan kokemuksilta on vaikeaa suojautua etukäteen, koska väkivallan tekijänä on tuttu ihminen. Viranomaisten ja auttavien järjestöjen yhteinen tavoite ja tehtävä on auttaa eteenpäin vaikeista elämäntilanteista.

Asiasta raportoi Lapin poliisilaitos.

Väkivallan kokemus on aina kriisi ja siihen voi liittyä voimakkaita surun, pelon, vihan tai häpeän tunteita. Avun pyytäminen on usein vaikeaa ja sitä pyydetään myöhään. Väkivaltakierteen pysäyttäminen on äärimmäisen tärkeää, koska jokaisella ihmisellä on oikeus ihmisarvoiseen ja turvalliseen elämään.

– Jokaisen meistä tulee kantaa huolta itsestään ja läheisistään ja lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden on tärkeää tietää, että he eivät ole asian kanssa yksin. Apua on saatavilla, kertoo rikoskomisario Reko Silvenius Lapin poliisilaitokselta.

Apua lähisuhdeväkivaltaan saa viranomaisilta ja järjestöiltä. Turvakodit ovat auki vuorokauden ympäri ja niihin voi hakeutua aina, kun lähisuhteessa on väkivaltaa tai sen uhkaa. Tukea on saatavilla myös väkivallan tekijöille. Apua kannattaa hakea jo siinä vaiheessa, kun pelkää syyllistyvänsä väkivaltaan. Tukipalveluja tarjotaan niin ikään väkivallan todistajille.

Parisuhdeväkivallan uhrien auttamiseksi Lapissa toimii Meri-lapin, Rovaniemen, Ranuan ja Inarin kunnissa moniammatillinen MARAK-menetelmä, joka kokoaa alueella toimivat uhrin auttamiseksi työskentelevät viranomaiset ja järjestöt yhteen ja koordinoi uhrille annettavaa tukea. Lisätietoja: www.thl.fi/marakLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä.

Alle on koottu sekä valtakunnallisia auttavia palveluita, jotka tarjoavat apua väkivallan osapuolille sekä perheille. Akuutissa hädässä, soita 112.

Aiheeseen liittyen