sunnuntai, 21 huhtikuun, 2024

Kysy ja keskustele nuorisorikollisuudesta tänään Suomi24-sivustolla

Poliisihallitus. Poliisin asiantuntijat keskustelevat ja vastaavat kysymyksiin nuorisorikollisuudesta tänään, torstaina 7.3.2024 kello 16 – 20. Keskustelu on osa Ylen ja Erätauko-säätiön vetämää Hyvin sanottu -hanketta. Hyvin sanotun tavoitteena on kehittää suomalaista keskustelukulttuuria, tiedottaa poliisihallitus.

Alaikäisten tekemäksi epäiltyjen rikosten määrä Suomessa on kasvanut erityisesti alle 15-vuotiaiden keskuudessa. Tilanteen ratkaisuun ja rikoskierteen katkaisuun tarvitaan uusia keinoja.

Alaikäisten tekemät väkivaltarikokset kohdistuvat valtaosin toisiin alaikäisiin. Alaikäisten väkivaltarikosten määrä on kasvanut sekä kaupunkimaisissa, taajaan asutuissa että maaseutumaisissa kunnissa.

Aikuisten rikoskierteitä voidaan katkaista pakkokeinojen, kuten vangitsemisen avulla. 15 – 17-vuotiaisiin on mahdollista kohdistaa poliisin pakkokeinoja viimesijaisina keinoina, mutta alle 15-vuotiaiden osalta poliisilla ei ole keinoja rikoskierteiden katkaisemiseen. Kerran kiinni jäänyt jatkaa myös usein rikosten tekemistä.

Monet kovimmissa rikoskierteissä olevista alaikäisistä on sijoitettu lastensuojelulaitoksiin, josta karkaaminen on helppoa. Kerta toisensa jälkeen karkaava lapsi saattaa sekä uusia vakaviakin väkivaltarikoksia sekä joutua itse uhriksi esimerkiksi seksuaalirikokseen.

Mitä voimme tehdä asialle?

Poliisi tarvitsee riittävät työkalut myös alle 15-vuotiaiden tekemien rikosten tutkintaan. Poliisi haluaa parantaa nuorisorikollisuuteen liittyvää tilannekuvaa keskittämällä hankalimpien nuorten asiat samoille poliiseille ja toimimalla yhteistyössä lastensuojelun kanssa.

Olisiko ratkaisu suljetumpi laitos kovemmassa rikoskierteessä oleville lapsille? Mitä tukipalveluita voisi tarjota kierteessä olevalle nuorelle?

Aiheesta keskustellaan Suomi24-sivustolla torstaina 7.3. kello 16 – 20. Mukana keskustelussa on poliisin asiantuntijoita.

Keskustelu on osa Ylen ja Erätauko-säätiön vetämää Hyvin sanottu -hanketta, jonka tavoitteena on kehittää suomalaista keskustelukulttuuria.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT