lauantai, 2 maaliskuun, 2024

Laaja thaimaalaisiin marjanpoimijoihin liittyvä ihmiskaupparikoskokonaisuus syyteharkintaan

Keskusrikospoliisi. Poliisi on saanut valmiiksi laajan esitutkintakokonaisuuden, jossa epäillään, että Suomessa työskenteleviä thaimaalaisia marjanpoimijoita on joutunut ihmiskaupan uhriksi. Poliisi epäilee rikoksesta viittä henkilöä.

Keskusrikospoliisi on tutkinut yhteistyössä Rajavartiolaitoksen, Helsingin poliisilaitoksen, Lapin poliisilaitoksen sekä Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen kanssa laajaa ihmiskaupparikoskokonaisuutta, jossa epäillään, että Suomessa työskenteleviä thaimaalaisia marjanpoimijoita on joutunut ihmiskaupan uhriksi vuosina 2020–2022. Esitutkinnassa selvitettiin kahteen suomalaiseen marjanhankinta-alan yritykseen ja yhteen thaimaalaiseen yritykseen liittyvien henkilöiden toimia rikoskokonaisuudessa. Tutkintanimikkeenä on ollut törkeä ihmiskauppa, kertoo KRP.

Esitutkinnan alkuvaiheessa poliisi vangitsi kaksi henkilöä. Molemmat henkilöt on kuitenkin myöhemmin vapautettu. Esitutkinnan kuluessa poliisi tavoitti noin 170 asianomistajaa, jotka ovat olleet poimimassa luonnonmarjoja Suomessa. Tutkintatoimet jatkuvat asianomistajien tavoittamiseksi ja kuulemiseksi Thaimaassa.

– Esitutkinta laajentui tutkinnan edetessä, ja lopulta tästä tuli huomattavan suuri kokonaisuus. Mahdollisia asianomistajia on yli 2000, ja he ovat pääosin Thaimaassa. Olemme onnistuneet viranomaisyhteistyössä erinomaisesti Thaimaan viranomaisten kanssa, kertoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Teemu Mäntyniemi Keskusrikospoliisista.

Ihmiskaupparikosrikoskokonaisuus on siirtynyt syyteharkintaan Pohjois-Suomen syyttäjäalueelle.

Lahjus- ja virkarikoskokonaisuus siirtyy lähiaikoina valtakunnansyyttäjän toimistoon syyteharkintaan

Rikoskokonaisuuden tutkinnan alkuvaiheessa tuli ilmi seikkoja, joiden perusteella poliisi epäili työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvosta lahjuksen ottamisesta.

– Keskusrikospoliisi on nyt saanut valmiiksi esitutkinnan törkeästä lahjuksen ottamisesta, virkavelvollisuuden rikkomisesta sekä törkeästä lahjuksen antamisesta. Asiassa on ollut kaksi rikoksesta epäiltyä. Esitutkinnassa on selvitetty, millaisia etuja virkamies on pyytänyt ja onko näillä eduilla voinut olla vaikusta viranomaistoimintaan mukaan lukien lainvalmistelu. Asia siirtyy lähiaikoina valtakunnansyyttäjän toimistoon syyteharkintaan, sanoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Maria Vuorivirta.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT