Ruotsi. Lähes 50 miljoonaa kruunua rahana ja takavarikoituina omaisuuserinä on tulos kahden viime vuoden ”kohdennetuista ponnisteluista”, joita muun muassa valvontaviranomainen ja poliisi ovat tehneet rikollisten omaisuutta kohtaan, kertoo SVT Nyheter tänään (23.1.) julkaisemassaan artikkelissa.

Rikollisilta pois kerättyihin omaisuuseriin kuuluu muun muassa arvokelloja, käteistä, merkkivaatteita, koruja ja autoja.

Työ on saanut vauhtia sen jälkeen, kun poliisille myönnettiin lainvalvontaan lisärahoitusta kolme vuotta sitten. Toimenpiteitä tehdään useita kertoja viikossa ympäri maata.

Vuonna 2020 viranomaisten yhteistoiminta toi rikollisilta takavarikoitua omaisuutta 25,1 miljoonaa kruunua ja vuonna 2021 takavarikoitu määrä oli 24,3 miljoonaa kruunua. Raha  menee ensisijaisesti rikollisten uhreille tuomittuihin vahingonkorvauksiin.

Pubiympäristöjen lisäksi takavarikoita tehdään myös erilaisten liikennevalvontatoimien yhteydessä ja eri rajanylityspaikoilla.

– Viime vuonna takavarikoimme muun muassa 1,3 miljoonaa Ruotsin kruunua matkalaukussa ja puolen miljoonan edestä kelloja yöllä Öresundin sillalla, kertoo Johannes Paulsson, Enforcement Officerin liiketoiminnan kehittäjä.

Mitään ponnisteluja ei tehdä sattumanvaraisesti, vaan sitä edeltää yhteinen suunnittelu, jossa poliisi ja ulosottoviranomainen jakavat tietoa velallisista, joita poliisi on tutkinut ja etsimässä.

– Rikollisten omaisuuden takavarikoiminen on sekä tärkeä että tehokas osa rikollisuuden torjuntaa, sanoo Johannes Paulsson Ruotsin poliisivirastosta.

Kuvat: SVT Nyheter.

Aiheeseen liittyen