Ruotsi. Kahta asianajajaa, jotka ovat edustaneet useita vakaviin rikoksiin syyllistyneitä henkilöitä  Vårbyn-verkostosta, epäillään toimittaneen asiakkailleen salaisia ​​tietoja, kertoo SVT NYheter.

Ruotsin asianajajaliitto tutkii nyt heidän toimintaansa.

– On syytä olettaa, että tapahtunut toiminta on ollut rikollista, sanoo syyttäjä Stefan Bergman tiedotusvälineille.

Kaksi samassa yrityksessä työskentelevää asianajajaa ovat viime vuosina edustaneet useita vakavia rikoksia tehneitä laajoissa rikosasioissa, joissa syytettyjä on epäilty murhista, vakavista aserikoksista ja huumausainerikoksista sekä sieppauksista.

Toisen asianajajan epäillään vuotaneen myös salaisen poliisin tietoja asiakkaalleen. Epäilystä ilmoitettiin samaan aikaan oikeuskanslerille ja Ruotsin asianajajaliitolle. Asianajaja kiistää syytökset.

Tietoja on jaettu salatun chat-toiminnon Encrochatin kautta, jota lähes yksinomaan rikolliset käyttävät. Viime kesänä Ranskan poliisi mursi palvelun ja keskusteluista saatu näyttö on sittemmin johtanut moniin pidätyksiin ja syytteisiin.

Asianajajasta ilmoittanut Södertörnin käräjäoikeuden pääsyyttäjä Stefan Bergman ei halua mennä tarkemmin vuotaneisiin tietoihin, mutta vahvistaa, että asianajajat esiintyvät nykyisessä Vårbyn-verkostoa koskevassa alustavassa tutkimuksessa.

– Mielestäni on syytä olettaa, että heidän tekonsa on rikollista, ja siksi asiaa pitää tutkia, sanoo Stefan Bergman.

Oikeuskansleri lopetti kuitenkin välittömästi tutkinnan ja ilmoittaa, että tutkii vain onko asianajaja rikkonut salassapitovelvollisuuttaan välittämällä tietoja joukkotiedotusvälineille.

Sen sijaan pallo on nyt asianajajaliiton tuomioistuimessa, joka on aloittanut kurinpitomenettelyn asianajajia vastaan. Mutta Stefan Bergman uskoo, että asia voisi päätyä jälleen oikeuskanslerille.

–  Uutta tietoa voi tulla asianajajaliiton tutkimuksesta, mikä tarkoittaa, että se pääsee jälleen oikeuskanslerin käsiteltäväksi. Lisää tietoa voi tulla esiin myös oikeudenkäynnin aikana, sanoo Bergman.

Aiheeseen liittyen