torstai, 25 heinäkuun, 2024

Länsi-Uudellamaalla varastetaan keskimäärin 164 pyörää kesäkuukaudessa − varaudu näin

Länsi-Uusimaa. Kun kesän alussa ihmiset ryhtyvät etsimään pyöriään kellarivarastosta, moni huomaakin ajopelinsä joutuneen anastuksen kohteeksi. Toisaalta pyöriä varastetaan runsaasti erilaisista julkisista paikoista kesäisin, kun pyöriä luonnollisesti käytetään talviaikaa enemmän. Pyöriä anastetaan tyypillisesti asuntojen pihoista, taloyhtiöiden pyöräkellareista ja yleisiltä paikoilta, tiedottaa Länsi-uudenmaan poliisilaitos.

Viime vuosina Länsi-Uudellamaalla ilmoitettujen pyörävarkauksien määrä on kesäisin vähintään viisinkertaistunut verrattuna talviaikaan. Esimerkiksi tammi- ja helmikuussa 2022 ja 2023 ilmoituksia tuli keskimäärin alle 30 kuukaudessa, kun taas vastaavien heinä- ja elokuiden aikana Länsi-Uudenmaan poliisi sai keskimäärin yli 160 ilmoitusta kuukaudessa. Trendi näyttää samankaltaiselta myös tämän vuoden osalta.

Pyörän omistajan on tärkeää pitää muistissa tunnistetiedot eli runkonumero, merkki, malli ja koko. Runkonumero on erittäin tärkeä tieto ja yleensä se löytyy rungon alaosasta. Numeron avulla poliisi voi etsintäkuuluttaa pyörän, kun taas ilman sitä voi olla mahdotonta yhdistää löytynyttä pyörää ja omistajaa. Muista myös seuraavat vinkit:

  • Hanki pyörään toimiva lukko ja lukitse pyörä aina, kun et käytä sitä.
  • Pyörää voi suojata myös käyttämällä erilaisia hälyttymiä tai GPS-paikantimia.
  • Sähköpyörän akkua ei kannata jättää pyörään kiinni silloin, kun pyörän jättää vartioimatta.
  • Jos mahdollista, on hyvä säilyttää pyörä sellaiseen paikkaan, jossa on tallentava kamerajärjestelmä.

Auta poliisia selvittämään varkaus kertomalla tarkat tiedot rikosilmoituksessa

Jos pyöräsi anastetaan, voit tehdä rikosilmoituksen poliisin sähköisessä asiointipalvelussa. Huomioi silloin nämä asiat:

  • Kerro ilmoituksessa tarkasti merkki, malli ja väri sekä jos se on tiedossa, myös runkonumero.
  • Hyödynnä valokuvia pyörästäsi. Kuvan avulla on helpompi ilmoittaa erityiset tuntomerkit tarvittaessa poliisille.
  • Kirjaa tarkka kellonaikaväli, jolloin polkupyörä on anastettu, mikäli tiedät sen. Kuvaile myös paikkaa huolellisesti − ei siis pelkästään esimerkiksi ”kauppakeskuksen edessä” vaan tarkempi katu ja yksityiskohtainen sijainti siellä.

Alkukesällä pyöräkysynnän kasvaessa varastettujakin polkupyöriä myydään runsaasti netissä. Ostajan kannattaa huomioida muutama seikka pyöriessään käytettyjen pyörien markkinoilla. Pyydä myyjää näyttämään ostokuitti, jotta tiedät, että hän on ostanut pyörän rehellisesti. Säilytä itsekin ostokuitti ostamastasi pyörästä. Voit myös laatia kauppakirjan pyöräkaupoista. Se parantaa oikeusturvaasi, jos pyörä paljastuu varastetuksi.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT