Lappi. Rattijuopumusrikokset Lapissa ovat viime vuoteen verrattuna voimakkaassa kasvussa. Tammi-elokuun aikana rattijuopumusrikoksista epäiltyjä on tavoitettu 794. Luku on 40,3% suurempi, kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Valtakunnallisesti mainittuja rikoksia on tullut poliisin tietoon 13,2% enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

Rattijuopumusrikos voi täyttyä paitsi alkoholin vaikutuksen alaisena moottoriajoneuvoa kuljettamalla, myös muun huumaavan aineen alaisena. Yleisimmin tällöin tavataan huumausaineiden vaikutuksen alaisia kuljettajia.

Rattijuopumusrikosten sisällä huumausaineiden alaisena ajavien määrä Lapissa on viime vuodesta kasvanut noin 13 % (tammi-elokuu 2020) kun koko maan kehitys on ollut 9%:n kasvu. Lapissa huumepöllyssä tavattuja rattijuopumuksia oli koko rikosmäärästä lähes 54%! Vain Helsingin poliisilaitoksella tuo suhteellinen osuus on suurempi, 63%, koko valtakunnassa 46%. Perinteiset alkoholista johtuvat rattijuopumukset ovat viime vuodesta vähentyneet Suomessa 10%, Lapissa vähennystä on 13 % (tammi-elokuu 2020).

Olen kehityksestä kovin huolissani, toteaa Lapin poliisilaitoksen poliisilinjan johtaja, apulaispoliisipäällikkö Jyrki Pelkonen. Jatkuessaan tällainen kehitystrendi uhkaa vaikuttaa jo kaikkien tienkäyttäjien turvallisuuteen.

Huumerattijuopumusten lisääntyminen on osa isompaa kuvaa, huumausainerikosten määrän kasvua, josta poliisilaitoksemme huumerikostorjunnasta vastaava rikoskomisario jo kuluvalla viikolla kertoi julkisuudessa (Uusi Rovaniemi 9.9.2020). Näiden rikosten määrä on myös noussut Lapissa suhteellisesti enemmän kuin Suomessa keskimäärin. Viime aikojen jätevesitutkimuksetkin osoittavat, että lisääntyvä huumeiden käyttö ei ole vain etelän suurten kaupunkien ilmiö.

Erityisen huolestuttavana pidän nuorten alle 25-vuotiaiden osuutta poliisin tietoon tulleista rattijuopumusrikoksista, toteaa Jyrki Pelkonen. Lapissa kasvua on viime vuoteen verrattuna ollut 20 % (tammi-elokuu 2020), koko maan luvun ollessa 16 %. Myös nuorten huumeiden alaisena moottoriajoneuvoilla ajelu on meidän maakunnassamme lisääntynyt nopeammin kuin valtakunnassa keskimäärin (Lappi +9% / FIN +5%). Onko päihteiden käyttö, viihteellä olo ja liikenneturvallisuus erotettu tarpeeksi painokkaasti nuorten ja lasten kasvatuksessa, näytämmekö huonoa esimerkkiä, vai mistä moinen ilmiö johtuu, pohtii Pelkonen. Tiettyä välinpitämättömyyttä osoittavat myös törkeiden liikenneturvallisuuden vaarantamisten selvä lisääntyminen, niin Lapissa, Suomessa kuin laajemminkin EU-alueella koronakriisin aikana.

Poliisi suorittaa liikenteen valvontaa kaikkina vuorokauden aikoina, mutta valvonta ei yllä laajan maakunnan teille kattavasti. Rattijuopumustehtävät ovat poliisin tärkeysjärjestyksessä kiireellisiä, mutta aina ei rattijuoppoja tai kaahareita ehditä tavoittamaan, koska etäisyydet Lapissa ovat pitkiä. Tämän vuoksi on tärkeää ottaa ajoneuvon rekisterinumero ylös ja ilmoittaa se hätäkeskukselle vinkkaa Pelkonen.

Nykyinen tilanne on lisääntyvissä määrin aiheuttanut huolestuneita kysymyksiä siitä, haluammeko että Lapin teillä ajaa kuljettajia, jotka – oman hengen ja terveyden lisäksi – vaarantavat kanssamatkustajien ja muiden tiellä liikkujien turvallisuuden. Ongelmaan on puututtava päättäväisesti, yhdessä alueen viranomaisten ja asukkaiden kanssa. Siksi haastan turvallisuustalkoisiin kaikki ne, jotka tekevät havaintoja epäillyistä rattijuopumuksista – ilmoittakaa niistä aktiivisesti poliisille! Sillä voitte parhaimmillaan pelastaa jonkun lähimmäisen hengen tai terveyden, toteaa apulaispoliisipäällikkö Pelkonen.

Kuvat: Lapin poliisi.

Aiheeseen liittyen