Sisä-Suomen poliisilaitoksessa on tutkittavana laajoja seksuaalirikoskokonaisuuksia, joissa epäiltyjen hallusta on löytynyt satojatuhansia kuvia ja kymmeniätuhansia videoita, jotka täyttävät lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten tunnusmerkit.

Suurimmassa aktiivisessa tutkinnassa olevassa sarjassa on tällä hetkellä 143 rikosilmoitusta ja 105 esiselvitystä. Odotettavissa oleva uhrien määrä tulee olemaan noin 250 lasta. Suurin osa näistä uhreista on Pirkanmaalta. Toisessa aktiivisessa sarjassa on tällä hetkellä 34 rikosilmoitusta. Uhrit ovat ympäri Suomea. Uhrien lukumäärä tulee nousemaan. Lisäksi poliisilla on tiedossa kolmas ja neljäs sarja, joiden laajuudesta ei vielä tiedetä, koska ne eivät ole vielä aktiivisessa tutkinnassa.

Viattomalta vaikuttavasta keskustelusta seksuaaliväkivaltaanTekotapana on usein, että aikuinen, useimmiten noin 20-50 -vuotias mies, lähettää sosiaalisen median sovelluksissa, esim. Snapchat, Instagram, aluksi viattomalta vaikuttavia viestejä tuntemattomille tytöille ja pojille. Aikuinen voi kehua lasta, hänen profiilikuvaansa, kysellä lapsesta perusasioita, ja esiintyä lapsen ikäisenä. Aikuinen valehtelee esimerkiksi sukupuolensa tai ikänsä. Viestin lähettämisen perusteena voi olla esimerkiksi lapsen nimi tai profiilikuva. Tekijä jatkaa keskustelua niiden kanssa, jotka vastaavat hänelle.

Hän voi lähettää lapselle tekaistun kuvan itsestään. Hän pyytää vastavuoroisesti tietoja ja kuvaa lapselta, ja luo näin pikkuhiljaa luottamuksellista suhdetta. Tekijä vetoaa tunteisiin ja ymmärtää lasta. Jossakin vaiheessa tekijä voi lähettää lapselle kuvan vaikka sukupuolielimestään ja pyytää vastaavaa lapselta.

Tekijä voi kirjoittaa seksistä, kysellä mieltymyksistä, fantasioista ja hän kommentoi lapsen vartaloa. Hän voi pyytää lasta työntämään sisälleen esineitä, tai hän voi pyytää lasta tyydyttämään itseään samanaikaisesti kuin tekijä tyydyttää itseään. Näistä tapahtumista hän sitten pyytää taas lisää kuvia ja videomateriaalia. Videot voivat olla joitakin sekunteja tai minuutteja pitkiä. Lapsi voi olla esimerkiksi omassa huoneessaan, wc:ssä, saunassa tai pukuhuoneessa. Teot voivat tapahtua mihin vuorokauden aikaan hyvänsä.

Lapsi ei välttämättä koe joutuneensa seksuaaliväkivallan uhriksi, koska hän on antanut kuvat ja videot vapaaehtoisesti ”tutulle ja luotettavalle” kaverille. Joissain tapauksissa uhri on ajatellut seurustelevansa tekijän kanssa. Osa viestittelyistä voi johtaa tapaamiseen kasvokkain. Joissakin tapauksissa tekijä on antanut uhrille tupakkaa, alkoholia tai rahaa. Seksuaaliväkivalta voi loppua, kun tekijä on saanut haluamansa. Hän siirtyy uusien uhrien pariin.

Lapsi on uhri – vastuu on tekijällä

Lapsi on syytön seksuaaliväkivaltarikoksiin. Tekijä on niistä vastuussa. Tekijä käyttää hyväkseen lapsen ikää ja ymmärtämättömyyttä. Tekijä syyllistyy vakaviin rikoksiin.

Poliisi tutkii tekoja esimerkiksi lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä, törkeänä lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä, törkeänä lapsen raiskauksena tai lapsen houkuttelemisena seksuaalisiin tarkoituksiin. Rikokset ovat vakavia ja voivat aiheuttaa uhreille pitkäaikaisia traumoja. Teoista voi seurata vuosien vankeustuomio ja vahingonkorvauksia. Esitutkinnat ovat vaativia ja pitkäkestoisia. Usein rikos alkaa purkautua yhden lapsen kerrottua asiasta luotettavalle aikuiselle.

Keskustele asiasta lapsen kanssa

Keskustele lapsesi kanssa puhelimessa viestittelyn pelisäännöistä. Älä luota sokeasti, että lapsi tietää, mistä asioista voi keskustella toisen kanssa ja millaisia kuvia voi vastaanottaa ja lähettää. Kerro hänelle lapsen ymmärryksen tasoisesti myös tästä rikosilmiöstä. Kerro oman kehon yksityisalueista, jotka eivät kuulu muille. Harkitse, mitä sovelluksia lapsen on hyvä käyttää ja mitä ei.

Keskustele lapsesi kanssa, keiden kanssa hän viestittelee ja millaisista asioista. Puhu suoraan ja kysy suoraan. Miten hän on tutustunut somekavereihinsa, kuka tuo on, missä olet tavannut tämän? Vanhemman velvollisuus on valvoa lapsen sosiaalista elämää myös sosiaalisessa mediassa.

Sovelluksen sijaintitiedon perusteella tekijä voi selvittää, missä kiinteistössä lapsi asuu tai onko hän kenties samassa kauppakeskuksessa parhaillaan. Harkitse, onko lapsen sijaintitiedon jakaminen tarpeen jostakin syystä.  Jos mahdollista, muokkaa asetukset niin, että kuka tahansa ei pysty lähettämään yksityisviestiä. Pidä profiili yksityisenä. Kerro lapselle, että outojen ihmisten viestittelyyn ei tarvitse vastata. Käykää läpi henkilön estäminen. Mikään, mikä on mennyt verkkoon, ei häviä. Esimerkiksi Snapschat-sovelluksessa lapsi voi luulla, että lähetetty viesti häviää, mutta jos käytetään ruuduntallennussovellusta, kaikki jää tallentalle talteen.  Jos selviää, että lapsesi on joutunut seksuaaliväkivallan uhriksi, pitäkää puhelimessa oleva materiaali tallessa ja ottakaa esim. viesteistä ja lähettäjän profiilista kuvakaappaukset, ja ilmoittakaa asiasta poliisille.

-Muistutamme, että uhrit ovat tavallisia tyttöjä ja poikia, kenen tahansa lapsia. Rikoksissa ei ole kyse fyysisestä uhkaamisesta tai pakottamisesta. Eikä myöskään mistään heruttelusta, jossa näytettäisiin vain vähän paljasta pintaa. Kyse on vakavista lapsiin kohdistuvista rikoksista, rikosylikomisario Sakari Tuominen painottaa.

Tehdään työtä yhdessä rikosten estämiseksi

-Kehotamme kaikkia vanhempia käymään näitä asioita lapsensa kanssa läpi ja seuraamaan lapsen toimintaa myös sosiaalisessa mediassa. Huoltaja on vastuussa lapsensa hyvinvoinnista, toteaa rikosylikomisario Sakari Tuominen.

Keskusteluvinkkejä ja toimintaohjeita:

Poliisi on tehnyt aiheeseen liittyvät videot aikuisille ja lapsille. Ne löytyvät Youtubesta poliisitubesta osoitteesta

https://youtu.be/h6p1NWAiL7E (Suojele lasta seksuaaliväkivallalta) ja

https://youtu.be/ibZRhZixc4U  (Ei sitä mitä luulet)

Poliisi pyytää jakamaan videoita ja sitä kautta lisäämään tietoisuutta ilmiöstä, jotta lapsia joutuisi mahdollisimman vähän näiden rikosten uhreiksi.

Aiheeseen liittyen