Hämeenlinnan, Forssan ja Riihimäen seutukuntien alueella tapahtuneita lapsiin kohdistuneita väkivalta- tai seksuaalirikosepäilyjä ilmoitetaan poliisille noin 200 kpl vuodessa. Näistä noin kolmisenkymmentä rikosepäilyä etenee syyttäjälle.
Kanta-Hämeen alueella epäilyksi tapahtuneet lapsiin kohdistuneet väkivalta- ja seksuaalirikokset tutkitaan Hämeenlinnassa lapsirikosten tutkintaan erikoistuneessa tiimissä. Tiimi käsittää tutkinnanjohtajan lisäksi tiiminvetäjän ja kolme tutkijaa.
Kanta-Hämeessä toimii myös monialainen ankkuri-tiimi, jonka tarkoituksena on ehkäistä lasten ja nuorten syrjäytymistä puuttumalla alaikäisten rikolliseen käyttäytymiseen.
Tyypillisimmillään epäily lapseen kohdistuneesta rikoksesta tulee poliisi tietoon sosiaali- ja terveysviranomaisten, koulun tai perheenjäsenen ilmoituksen kautta. Lapsiin kohdistuneet rikokset tutkitaan tiiviissä yhteistyössä eri tahojen, muun muassa sosiaali- ja terveysviranomaisten kanssa. Jo tutkinnan alkuvaiheessa poliisi on yhteydessä sosiaalitoimeen, jotta lapsen asioita voitaisiin tarkastella kokonaisvaltaisesti muutkin kuin rikosoikeudelliset seikat huomioiden.
Tyypillisesti lapseen kohdistuneessa rikoksessa epäilty on lapsen vanhempi tai muu läheinen. Suurin osa rikosepäilyistä koskee lapsen pahoinpitelyä. Seksuaalirikosepäilyjä on huomattavasti vähemmän. Näissäkin tapauksissa epäilty on tyypillisesti lapselle tuttu henkilö.
Pahoinpitelyepäilyt liittyvät usein haastaviin perhetilanteisiin, jossa kasvattaja menettää tilanteen hallinnan ja kurittaa lasta ruumiillisesti. Tällaisissa tapauksissa onkin tärkeää, että koko perhe saa tukea vaikeaan tilanteeseensa. Aikuinen on lähtökohtaisesti aina rikosoikeudellisessa vastuussa teoistaan. Siksi vanhemman tai lapsen muun kasvattajan tulisikin hakea itselleen apua riittävän varhaisessa vaiheessa tunnistaessaan itsessään väsymisen merkkejä. Apua voi hakea omasta perheneuvolasta.
Mikäli rikoksesta epäilty on lapsen huoltaja tai muu läheinen henkilö, poliisi hankkii tarvittaessa lapselle edunvalvojan. Edunvalvoja tulee ikään kuin huoltajan sijaiseksi valvomaan kokonaisvaltaisesti lapsen etua rikosprosessin ajaksi. Myös poliisissa johtavana ajatuksena on lapsen edun huomioiminen kaikessa toiminnassa.
Aina silloin tällöin väitettyjä lapseen kohdistuneita rikosepäilyjä käytetään ”lyömävälineinä” aikuisten välisissä riidoissa kuten ero- tai huoltajuuskiistoissa. Poliisille tietoisesti perättömän ilmoituksen tekijä voi syyllistyä monenlaiseen rikokseen, muun muassa kunnian loukkaukseen tai väärään ilmiantoon. Aikuisen on syytä muistaa, että aiheeton tutkinta on lapselle henkisesti hyvin raskas prosessi, joka pahimmillaan jättää lapseen elinikäisen arven.
Rikosten esitutkinnan lisäksi Kanta-Hämeen lapsitiimi antaa konsultaatiota paikallisille viranomaisille ja muille lasten parissa toimiville tahoille mahdollisissa rikosepäilytapauksissa. Poliisi toivookin, että lasten parissa toimivat ottavat epäselvissä tapauksissa matalalla kynnyksellä yhteyttä Kanta-Hämeen poliisin lapsitiimiin, Heli Lehrbäck p. 02954 37732, heli.lehrback@poliisi.fi.