Lounais-Suomen valmiustoimikunta tiedotti eilen viranomaisten saaneen viime kuukausina havaintoja drone-lennokeista huoltovarmuuden kannalta tärkeiden kohteiden lähellä. Lounais-Suomen poliisilla ei ole rikosepäilyjä lennokkien lennättämisestä lentokieltoalueilla, tiedottaa poliisi.

Poliisi ja muut viranomaiset ovat saaneet viime aikoina havaintoja tärkeän infran lähettyvillä lentäneistä drone-lennokeista. Lennokkeja ei kuitenkaan ole havaittu kielto- tai rajoitusalueilla.– Poliisilla ei ole tällä hetkellä esitutkinnassa yhtäkään tapausta, jossa tuntemattomia lennokkeja olisi lennätetty ilman lennonjohtoselvitystä tai alueen haltijan lupaa kielto- tai rajoitusalueilla. Tällä hetkellä lennokkihavainnoista ei siis ole syytä huoleen, kertoo ylikomisario Kai Loukkaanhuhta Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Ilmailulain nojalla lennättämistä on rajoitettu tai kielletty muun muassa valtion johtamisen, maanpuolustuksen tai valtakunnallisesti tärkeiden alueiden yläpuolella. Lounais-Suomessa tällaisia alueita ovat esimerkiksi Puolustusvoimien kohteet, Kultarannan ympäristö ja Olkiluodon ydinvoimala.

– Poliisi valvoo miehittämätöntä ilmailua kielto- ja rajoitusalueilla. Poliisilla on lain mukainen toimivalta ja keinoja puuttua havaittuihin rikkomuksiin tai vaaraa aiheuttavaan lennätykseen, Loukkaanhuhta muistuttaa.

Jos havaitset poikkeuksellista ja epäilyttävää lentotoimintaa, voit lähettää tietoja havainnostasi Lounais-Suomen poliisille osoitteeseen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi.

Jos tilanne on akuutti ja lento tapahtuu kielletyllä alueella, tulee asiasta ilmoittaa heti hätäkeskukseen numeroon 112. Jos on mahdollista, olisi tällöin myös hyvä seurata tilannetta ja yrittää saada havaintoja lennättäjästä.

Aiheeseen liittyen