Ruotsissa Göteborgin kaupunki on antanut nuorille maahanmuuttajien tytöille toimintaohjeet tilanteisiin, joissa heitä ollaan lähettämässä ulkomaille pakkoavioliiton tai ympärileikkauksen vuoksi.

Yksi Göteborgin kaupungin antamista ohjeista on lusikan piilottaminen alushousuihin ennen lentokentän turvatarkastukseen menemistä. Göteborgin lentokentän työntekijöitä on niin ikään tiedotettu asiasta, joten he osaavat reagoida oikein mahdollisiin tilanteisiin, joissa turvatarkastuksessa tytön alusvaatteista löytyisi lusikka.

Asiasta kertoo Göteborgin kaupungin kunniaväkivaltaan ja sortoon keskittyvän viraston johtaja Katarina Idegård.

– Metallinpaljastimet hälyttävät lusikan vuoksi turvatarkastuksissa. Henkilö viedään sivuun, jolloin tällä on mahdollisuus puhua rauhassa ja yksityisesti viranomaisille, Idegård selittää.

– Se on viimeinen mahdollisuus hälyttää apua.

Idea lusikasta alushousuissa ei kuitenkaan ole Idegårdin oma, vaan se on peräisin brittiläiseltä hyväntekeväisyysjärjestö Karma Nirvanalta, jonka mukaan käytäntö on pelastanut lukuisia tyttöjä pakkoavioliitolta.

Järjestön mukaan kyseessä on tyttöjen kannalta turvallinen tapa viestittää viranomaisille tilanteissa, joissa he muuten ovat tiukasti perheidensä ympäröimänä.

Lähde: Iltalehti

Aiheeseen liittyen