Poliisi opastaa. Ampuma-aseita löydetään usein milloin mistäkin – vanhojen rakennusten ullakoilta, rakenteista, erilaisista vajoista, pihasaunoista ja erilaisista varastoista ja niin edelleen. Joskus ne ovat vanhoja ruosteisia ja toimintakelvottomia, eikä niiden historiasta tai omistussuhteista ole mitään tietoa. Joku ottaa ampuma-aseen omaan haltuun sen enempää asiaa miettimättä. Väärin.

Vaikka ampuma-ase olisi toimintakelvoton, se tulee luovuttaa poliisin haltuun. Poliisi selvittää ampuma-aseen omistussuhteet mahdollisuuksien mukaan. Useimmiten nämä aseet ovat kuitenkin ns. isännättömiä eli luvattomia ampuma-aseita.

Kenelläkään ei oikeutta pitää hallussaan ampuma-asetta ilman asianmukaista aselupaa. Vaikka löytäjällä olisi omia luvallisia aseita, jopa sama asetyyppiä kuin löydetty ampuma-ase, hän voi syyllistyä sen hallussa pitämisellä ampuma-aserikokseen.

Eli jos hallussasi on niin sanottu isännätön eli luvaton ampuma-ase, luovuta se poliisin haltuun. Siitä ei aiheudu sinulle mitään seuraamuksia, poliisi muistuttaa.

Aiheeseen liittyen